Przepis na ciasto z dyni.
Składniki na spód do ciasta z dyni:
- 1 szkl. mąki z pełnego przemiału,
- około 10 łyżek oleju,
- 2 łyżki wody.
Wszystkie składniki połączyć, ciasto ma być sypkie, ale po ściśnięciu go ręka będzie się kleiło. Ciasto wyłożyć do formy i wstawić do zamrażalnika na około 20 min. Potem piec 20 min. w 160-180°C.
Składniki na nadzienie do ciasta z dyni:
- 2 szkl. masy dyniowej (powstałej z wyciskania soku z dyni lub dynia z puszki),
- 1/2 szkl. cukru brązowego lub miodu,
- 1 lub 2 jajka (można dać substytut),
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- szczypta soli.
Wszystko dobrze wymieszać i wyłożyć na upieczony i przestudzony spód. Piec około 40 -45 min w 180-200°C.
Comments
2 Responses to “Pumpkin pie (ciasto z dyni)”