To małe, pyszne placuszki smażone na niewielkiej ilości oleju z ciasta podobnego do naleśnikowego. Robi się je szybko i bez problemów.
Składniki:
- 3 jajka,
- 4 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- szklanka mąki,
- szklanka jogurtu naturalnego,
- 1/2 szklanki wody gazowanej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Jajka roztrzepujemy z cukrem i ubijając lekko trzepaczką dodajemy jogurt, mąkę z proszkiem, sól i wodę gazowaną. Ilości mąki i wody nie należy się ściśle trzymać – ciasto powinno być trochę gęstsze od naleśnikowego.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (tak, żeby pokrył dno). Wlewamy kilka (3-4, w zależności od wielkości patelni) owalnych placuszków i przykrywamy je pokrywką. Smażymy na średnim ogniu. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, przewracamy na drugą stronę i dosmażamy bez przykrycia. Zdarza się, że podczas smażenia placuszki sie połączą – wtedy rozdzielamy je nożem przed przewróceniem. Wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i odsączamy z tłuszczu.
Placki jogurtowe podajemy posypane cukrem i cynamonem albo polane śmietaną lub z musem owocowym.
Comments
12 Responses to “Placuszki jogurtowe”