5337 Views |  Like

Placki ziemniaczane zapiekane z serem camembert

Ser camembert, zapiekany na plackach ziemniaczanych z cebulą, dodaje daniu lekko słony, przyjemny posmak.

Placki ziemniaczane zapiekane z serem camembert

Placki ziemniaczane zapiekane z serem camembert

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • ser camembert (z podpuszczką mikrobiologiczną),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypiorek,
  • 2 jajka,

  • 3 łyżki mąki,
  • oregano,
  • przyprawa do ziemniaków,
  • sól, pieprz.

Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na grubej tarce. Z powstałej masy ziemniaczano-cebulowej odsączamy nadmiar wody. Dodajemy jajka, sprasowane ząbki czosnku. Prószymy mąką. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Całość mieszamy.

Z cebulowo-ziemniaczanej mieszanki formujemy łyżką niewielkie placki, które następnie smażymy na niedużym ogniu. Na usmażone placki ziemniaczane kładziemy po jednym lub dwóch plasterkach sera camembert (do placków możemy użyć też innego rodzaju sera pleśniowego, np. brie).

Placki ziemniaczane układamy na blasze pokrytej folią. Pieczemy ok. 5 minut w temperaturze 220° C. Po wyjęciu z piekarnika placki podajemy ze szczypiorkiem i przyprawą do placków lub ziemniaków.

Placki ziemniaczane możemy podawać także same, bez zapiekania ich z serem camembert.