5486 Views |  Like

Placki ziemniaczane light

Przepis na placki ziemniaczane light

1 porcja proponowanych placków ziemniaczanych zawiera 425 kcal, więc idealnie nadaje się na obiad dla osoby, która ogranicza spożywanie tłuszczów i nadmiernych ilości kalorii 😉

Placki ziemniaczane w wersji light

Placki ziemniaczane w wersji light

Składniki na placki ziemniaczane light

  • ziemniaki – 1 kg – 770 kcal,
  • jajko – 1 sztuka, około 56 g – 78 kcal,
  • cebula – 50 g – 15 kcal,
  • sól, pieprz i inne przyprawy,
  • oliwa (do smażenia) – 3 łyżki, 30 g – 270 kcal,
  • kefir 0% – 400 g – 140 kcal.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce (część na drobniejszych oczkach, część na średnich).
  2. Do ziemniaków i cebuli dodajemy jajko i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Całość dzielimy na 3 porcje, każdą smażymy na 1 łyżce oliwy (najlepiej na patelni teflonowej).
  4. Gotową porcję placków polać 1/3 kefiru. Smacznego! 😉

Czas przygotowania (minut): 60

Typ diety: Wegetariańska

Dieta: Niskotłuszczowa

Liczba porcji: 3

Typ potrawy: obiad