Przepis na placki ziemniaczane light
1 porcja proponowanych placków ziemniaczanych zawiera 425 kcal, więc idealnie nadaje się na obiad dla osoby, która ogranicza spożywanie tłuszczów i nadmiernych ilości kalorii 😉
Składniki na placki ziemniaczane light
- ziemniaki – 1 kg – 770 kcal,
- jajko – 1 sztuka, około 56 g – 78 kcal,
- cebula – 50 g – 15 kcal,
- sól, pieprz i inne przyprawy,
- oliwa (do smażenia) – 3 łyżki, 30 g – 270 kcal,
- kefir 0% – 400 g – 140 kcal.
Przygotowanie
- Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce (część na drobniejszych oczkach, część na średnich).
- Do ziemniaków i cebuli dodajemy jajko i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
- Całość dzielimy na 3 porcje, każdą smażymy na 1 łyżce oliwy (najlepiej na patelni teflonowej).
- Gotową porcję placków polać 1/3 kefiru. Smacznego! 😉
Czas przygotowania (minut): 60
Typ diety: Wegetariańska
Dieta: Niskotłuszczowa
Liczba porcji: 3
Typ potrawy: obiad
Comments
1 Responses to “Placki ziemniaczane light”