Placki z serka kanapkowego? Czemu nie!
Składniki na placki z serka wiejskiego:
- 400 g serka wiejskiego,
- 2 jajka,
- 6 łyżek mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka cukru migdałowego,
- cukier puder,
- olej.
Do miseczki wkładamy odcedzony serek wiejski, 2 żółtka i 4 łyżeczki cukru, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia – staramy się wymieszać dokładnie aby nie powstały grudki.
W drugiej miseczce ubijamy biała z cukrem migdałowym i dolewamy do wcześniej zrobionej masy mieszając.
Na patelni rozgrzewamy olej. Masę nakładamy łyżką – na jednego placka wystarczy jedna czubata łyżka masy. Smażymy obustronnie do ładnego zarumienia. Placki podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Comments
1 Responses to “Placki z serka wiejskiego”