Danie proste i przyjemne, czyli kolejna wariacja ziemniaczana, tym razem w formie placków z białej kapusty podanych z surówką o konsystencji lekkiego sosu. Poczęstujcie się przepisem na 10 porcji pysznych placków „ziemniaczanych” 😉
Składniki na placki z gotowanych ziemniaków
- 750 g ziemniaków,
- szklanka posiekanych liści białej kapusty,
- pół cebuli (lub 4 dymki),
- ząbek czosnku,
- curry,
- sól, pieprz.
Składniki na sos z czerwonej cebuli
- 2 czerwone cebule,
- 2,5-3 łyżek brązowego cukru,
- pół łyżki octu balsamicznego.
Ziemniaki gotujemy razem z ząbkiem czosnku. Po ugotowaniu odrzucamy czosnek, a ziemniaki ubijamy na purée. Poszatkowaną kapustę wrzucamy go wrzącej wody. Trzymamy chwilę aż stanie się miękka, ale wciąż chrupiąca. Dodajemy ją, razem z poszatkowaną cebulą lub dymkami, do purée. Przyprawiamy.
Z masy ziemniaczanej formujemy okrągłe i niewielkie, ale grube placuszki. Smażymy z obu stron. Placki z ziemniaków zdejmujemy z patelni dopiero, gdy się zarumienią.
Sos przygotowujemy z poszatkowanej czerwonej cebuli, którą wraz z innymi składnikami wrzucamy do rondla. Na małym ogniu dusimy surówkowy sos cały czas mieszając. Przestajemy, gdy płyn odparuje.
Placki z ziemniaków i kapusty możemy podawać także z innymi surówkami.
ps. Niedługo zaprezentujemy podsumowanie szparagowego przepisowania. Prosimy o cierpliwość
Comments
9 Responses to “Placki z gotowanych ziemniaków i kapusty z surówką z cebuli”