8165 Views |  Like

Placki z gotowanych ziemniaków i kapusty z surówką z cebuli

Danie proste i przyjemne, czyli kolejna wariacja ziemniaczana, tym razem w formie placków z białej kapusty podanych z surówką o konsystencji lekkiego sosu. Poczęstujcie się przepisem na 10 porcji pysznych placków „ziemniaczanych” 😉

Placki z gotowanych ziemniaków i białej kapusty

Placki z gotowanych ziemniaków i białej kapusty

Składniki na placki z gotowanych ziemniaków

  • 750 g ziemniaków,
  • szklanka posiekanych liści białej kapusty,
  • pół cebuli (lub 4 dymki),
  • ząbek czosnku,
  • curry,
  • sól, pieprz.

Składniki na sos z czerwonej cebuli

  • 2 czerwone cebule,
  • 2,5-3 łyżek brązowego cukru,
  • pół łyżki octu balsamicznego.

Ziemniaki gotujemy razem z ząbkiem czosnku. Po ugotowaniu odrzucamy czosnek, a ziemniaki ubijamy na purée. Poszatkowaną kapustę wrzucamy go wrzącej wody. Trzymamy chwilę aż stanie się miękka, ale wciąż chrupiąca. Dodajemy ją, razem z poszatkowaną cebulą lub dymkami, do purée. Przyprawiamy.

Z masy ziemniaczanej formujemy okrągłe i niewielkie, ale grube placuszki. Smażymy z obu stron. Placki z ziemniaków zdejmujemy z patelni dopiero, gdy się zarumienią.

Sos przygotowujemy z poszatkowanej czerwonej cebuli, którą wraz z innymi składnikami wrzucamy do rondla. Na małym ogniu dusimy surówkowy sos cały czas mieszając. Przestajemy, gdy płyn odparuje.

Placki z ziemniaków i kapusty możemy podawać także z innymi surówkami.

ps. Niedługo zaprezentujemy podsumowanie szparagowego przepisowania. Prosimy o cierpliwość :)