Placuszki z dyni to lekki posiłek, którego przygotowanie nie zajmuje sporo czasu.
Składniki na placki z dyni
- ok. 750 g dyni,
- 1 jajko,
- pół cebuli,
- czosnek,
- garść płatków migdałów,
- garść orzechów włoskich,
- 4-5 łyżek bułki tartej,
- mąka,
- sól, pieprz.
Od skórki dyni oddzielamy miąższ i kroimy go na mniejsze części. Kawałki miąższu przepuszczamy przez tarkę o dużych oczkach. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek, migdały i orzechy włoskie. Przyprawiamy.
Jajko wbijamy do osobnej miski. Roztrzepujemy. Jajko dodajemy do pozostałych składników. Całość mieszamy. Na koniec wsypujemy bułkę tartą.
Na talerzu przygotowujemy rozsypaną mąkę do panierki. Z jednolitej, gęstej masy formujemy małe przepisy z dyni placuszki. Obtaczamy je w mące. Placki z dyni przekładamy na patelnię i smażymy na rozgrzanej oliwie.
Comments
1 Responses to “Placki z dyni”