19571 Views |  Like

Placki z cukinii

Wersja „mokra” placków z cukinii, z dodatkiem szczypiorku, papryki i siemienia lnianego. Zamiast cukinii możemy użyć także kabaczka.

Placki z cukinii

Placki z cukinii

Składniki na placki z cukinii:

  • 2 cukinie,
  • cebula,
  • 6 wyciśniętych ząbów czosnku,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki,
  • 150 g sera twarogowego,
  • szczypiorek,
  • kilka łyżek siemienia lnianego (opcjonalnie),
  • pół papryki,
  • pół łyżeczki zmielonej papryki ostrej,
  • zmielona papryka słodka,
  • sól, pieprz.

Siemię lniane prażymy na suchej patelni. Dolewamy oliwę z oliwek i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy przez chwilę na patelni aż cebula się zeszkli. Odstawiamy na bok i studzimy.

Na tarce o grubych oczkach ścieramy cukinie, solimy. Od masy odciskamy możliwie jak najwięcej soku. Dodajemy twarożek, pokrojoną paprykę i szczypiorek.

Przygotowujemy ciasto z jajka i 3 łyżek mąki. Ciasto dodajemy do pozostałych składników. Wszystko razem mieszamy. Z masy formujemy cienkie i małe placki i smażymy na patelni.

Placki z kabaczka lub cukinii możemy podawać także z koperkiem i miętą.