Wersja „mokra” placków z cukinii, z dodatkiem szczypiorku, papryki i siemienia lnianego. Zamiast cukinii możemy użyć także kabaczka.
Składniki na placki z cukinii:
- 2 cukinie,
- cebula,
- 6 wyciśniętych ząbów czosnku,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki,
- 150 g sera twarogowego,
- szczypiorek,
- kilka łyżek siemienia lnianego (opcjonalnie),
- pół papryki,
- pół łyżeczki zmielonej papryki ostrej,
- zmielona papryka słodka,
- sól, pieprz.
Siemię lniane prażymy na suchej patelni. Dolewamy oliwę z oliwek i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy przez chwilę na patelni aż cebula się zeszkli. Odstawiamy na bok i studzimy.
Na tarce o grubych oczkach ścieramy cukinie, solimy. Od masy odciskamy możliwie jak najwięcej soku. Dodajemy twarożek, pokrojoną paprykę i szczypiorek.
Przygotowujemy ciasto z jajka i 3 łyżek mąki. Ciasto dodajemy do pozostałych składników. Wszystko razem mieszamy. Z masy formujemy cienkie i małe placki i smażymy na patelni.
Placki z kabaczka lub cukinii możemy podawać także z koperkiem i miętą.
Comments
3 Responses to “Placki z cukinii”