19440 Views |  1

Placki z ciecierzycą

Pikantne placki z ciecierzycy wymuszą od nas nieco cierpliwości i uprzedniego przygotowania. Cieciorka każe na siebie czekać całą noc. Czy warto? Dla ns były nieco zbyt twarde, ale oceńcie sami! :)

Placki z ciecierzycą

Placki z ciecierzycą

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy (włoskiego grochu),
  • 1,5 cebuli (niewielkich),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 białko,

  • ostra papryka,
  • słodka papryka,
  • mielony kminek,
  • sól, pieprz.

Ciecierzycę zostawiamy w misce wypełnionej zimną wodą – najlepiej, gdy postoi nie tylko całą noc, ale też i chociaż połowę poprzedniego dnia. Jeśli przygotowana w ten sposób ciecierzyca jest jeszcze twarda, rozgniatamy ją kulą do ucierania.

Do cieciorki dodajemy posiekaną cebulę i zgniecione ząbki czosnku. Składniki mieszamy z białkiem i bułką tartą. Całość mielimy w kielichu do miksowania lub za pomocą blendera – tak, by powstała pasta. Doprawiamy szczyptą każdej z przypraw.

Z pasty z ciecierzycą formujemy placki o niewielkiej grubości i wykładamy je na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Placki z ciecierzycą pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° C.

Placki z ciecierzycy możemy także smażyć – będą wtedy bardziej miękkie.

Na zdjęciach – pieczone placki.