3617 Views |  Like

Placki z białej kapusty

Placki? Kotlety? Bez różnicy, gdy posiłek pyszny :) A ten z pewnością na takie miano zasługuje. Kapusta w połączeniu z cebulą i gałką muszkatołową daje niepowtarzalny efekt. Wyraźny smak zanika nieco pod wpływem oregano, ale cień nuty pozostaje, nawet po dniu leżakowania miękkich placków. Placki warte posmakowania!

Placki z białej kapusty

Placki z białej kapusty

Składniki na placki z białej kapusty

  • pół główki białej kapusty,
  • 2 kajzerki,
  • cebula,
  • mleko,
  • ok. szklanka mąki,
  • jajko,
  • mielona gałka muszkatołowa,
  • oregano,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz.

Kajzerki wkładamy do dzbanka wypełnionego mlekiem. Cebulę szatkujemy.

W międzyczasie z kapusty usuwamy wierzchnie liście. Połowę główki kroimy na mniejsze kawałki, które gotujemy w garnku. Ugotowaną, miękką kapustę odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody.

Odsączoną, pokrojoną na mniejsze części kapustę wkładamy razem z kajzerkami i cebulą do blendera z kielichem. Mielimy na drobno.

Do masy na placki dodajemy jajko. Doprawiamy przyprawami. Dodajemy masło, a następnie mąkę – w zależności od tego, jak dobrze odsączyliśmy placki. Jeśli masa wydaje się nadal wilgotna, dawka mąki będzie większa.

Z masy formujemy kotlety. Panierujemy w bułce tartej. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor.

Do sporządzenia placków idealna będzie także kapusta włoska.