Placki? Kotlety? Bez różnicy, gdy posiłek pyszny A ten z pewnością na takie miano zasługuje. Kapusta w połączeniu z cebulą i gałką muszkatołową daje niepowtarzalny efekt. Wyraźny smak zanika nieco pod wpływem oregano, ale cień nuty pozostaje, nawet po dniu leżakowania miękkich placków. Placki warte posmakowania!
Składniki na placki z białej kapusty
- pół główki białej kapusty,
- 2 kajzerki,
- cebula,
- mleko,
- ok. szklanka mąki,
- jajko,
- mielona gałka muszkatołowa,
- oregano,
- bułka tarta,
- sól, pieprz.
Kajzerki wkładamy do dzbanka wypełnionego mlekiem. Cebulę szatkujemy.
W międzyczasie z kapusty usuwamy wierzchnie liście. Połowę główki kroimy na mniejsze kawałki, które gotujemy w garnku. Ugotowaną, miękką kapustę odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody.
Odsączoną, pokrojoną na mniejsze części kapustę wkładamy razem z kajzerkami i cebulą do blendera z kielichem. Mielimy na drobno.
Do masy na placki dodajemy jajko. Doprawiamy przyprawami. Dodajemy masło, a następnie mąkę – w zależności od tego, jak dobrze odsączyliśmy placki. Jeśli masa wydaje się nadal wilgotna, dawka mąki będzie większa.
Z masy formujemy kotlety. Panierujemy w bułce tartej. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor.
Do sporządzenia placków idealna będzie także kapusta włoska.
Comments
12 Responses to “Placki z białej kapusty”