Zwegowani » Dania główne, Dania smażone, Kotlety wegetariańskie

Placki z białej kapusty


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 12
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (6 głosów)
Loading...Loading...

Placki? Kotlety? Bez różnicy, gdy posiłek pyszny :) A ten z pewnością na takie miano zasługuje. Kapusta w połączeniu z cebulą i gałką muszkatołową daje niepowtarzalny efekt. Wyraźny smak zanika nieco pod wpływem oregano, ale cień nuty pozostaje, nawet po dniu leżakowania miękkich placków. Placki warte posmakowania!

Placki z białej kapusty

Placki z białej kapusty

Składniki na placki z białej kapusty

  • pół główki białej kapusty,
  • 2 kajzerki,
  • cebula,
  • mleko,
  • ok. szklanka mąki,
  • jajko,
  • mielona gałka muszkatołowa,
  • oregano,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz.

Kajzerki wkładamy do dzbanka wypełnionego mlekiem. Cebulę szatkujemy.

W międzyczasie z kapusty usuwamy wierzchnie liście. Połowę główki kroimy na mniejsze kawałki, które gotujemy w garnku. Ugotowaną, miękką kapustę odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody.

Odsączoną, pokrojoną na mniejsze części kapustę wkładamy razem z kajzerkami i cebulą do blendera z kielichem. Mielimy na drobno.

Do masy na placki dodajemy jajko. Doprawiamy przyprawami. Dodajemy masło, a następnie mąkę – w zależności od tego, jak dobrze odsączyliśmy placki. Jeśli masa wydaje się nadal wilgotna, dawka mąki będzie większa.

Z masy formujemy kotlety. Panierujemy w bułce tartej. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor.

Do sporządzenia placków idealna będzie także kapusta włoska.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Warzywa zapiekane w cieście naleśnikowym
Zapiekane warzywa w panierce z ciasta naleśnikowego (smażone to pakora) to delikatne danie wzbogacon...
Kapusta po litewsku
Kapusta po litewsku to smaczna przystawka dla zwolenników kapusty w wersji słodko-kwaśnej. Sk...
Makaron z soczewicą w sosie pomidorowym
Propozycja na danie może niezbyt urodziwe, ale za to pyszne. Słodko-ostry, orientalny posmak stanowi...
Sojowa potrawka
Przepis na szybki obiad z  jesiennych dóbr. Nie zniechęcaj się liczbą składników, bo możesz dowolnie...
Placki dyniowo-serowe
Przepis na placki z dyni. Składniki na placki dyniowo-serowe: 250 g miąższu surowej dyn...
Ciasto czekoladowe z oliwą i rozmarynem
Zmodyfikowany przepis z książki Good to the grain Kim Boyce czekoladowe ciasto. Składniki na czek...

Komentarzy: 12

  • avatar
    aga:

    no nie przeczę, ze to musi być pyszne ! ale mam na to smaka, no!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Ola;p:

    No no ale fajne placuszki:))

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    kamila:

    Przed chwilą je robiłam. Fajna i sycąca przekąska, ale tłusta jak cholercia ;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    justyna:

    jeszcze nie robiłam ale smakowicie opisane chyba sie skusze

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Sonka:

    Masa była wilgotna, dodalam troche wiecej mąki, ciasto nie bylo gęsciejsze i nie da sie z nich uformowac kotlecikow :( usmazylam jak placki i smakuje mąką :(

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    niemawcale:

    niestety muszę się zgodzić z Sonką – moja masa także była dość rzadka, a jak dodałam do niej więcej mąki i usmażyłam, to okazało się, że kapusta nie ma w plackach smaku, czuć tylko oregano…a dalej mąka. Użyłam kapusty włoskiej, którą bardzo lubię, ale może ma delikatniejszy smak i dlatego mi się to danie nie udało?

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Jadwiga:

    Chyba bym tego nie robiła,wolałabym łazanki z kapusta

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    polecam placuszki z pekińskiej, nie trzeba gotować zanim sie zetrze, czy tam zmiksuje….

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    witam robię często kotleciki, jest jeden warunek kapusty nie mielimy tylko siekamy nożem na drobniutko i zamiast mąki dodajemy bułkę tartą,po porostu pycha

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Zadowolona:

    A mi smakowało. Ugotowałam kapustę z solą i zielem angielskim dla smaku (z przypraw użyłam potem tylko pieprz…) kapustę po ugotowaniu MEGA wycisnęłam, i odcisnęłam też bułkę z mleka. Dodałam tylko 3 łyżki mąki i było wystarczająco gęste na placki (nie chciałam dodawać całej szklanki mąki,żeby uniknąć mącznego smaku,o którym mówiły inne osoby). Placuszki smażyłam bez bułki tartej i przyrumieniłam. :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    aiki102:

    Po zmieleniu kapusty faktycznie masa była bardzo rzadka. Dlatego już na tym etapie zrezygnowałem z moczonej bułki na rzecz tartej. Dlatego poszło jej mało i mało mąki. Nie robiłem zwartej masy, tylko luźną. Wymagało to moczenia rąk przy formowaniu. Za każdym razem. Od razu obtaczałem w bułce. Obtaczanie to za dużo powiedziane na tak plastyczną masę. Rzucałem na jedną stronę a potem delikatnie przewracałem. Smażenie też najpierw mocno na jedną stronę i dopiero przerzutka. Taka masa faktycznie chłonie dużo tłuszczu, ale ratuje nas teflon.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    aiki102:

    Zapomniałem dodać to co najważniejsze. Na prawdę było smaczne.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.