Zwegowani » Dania główne, Dania smażone

Placki kukurydziane


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 4
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (11 głosów)
Loading...Loading...

Placki kukurydziane – smaczna i łatwa do zrobienia potrawa, do której z chęcią się wraca.

Placki kukurydziane

Placki kukurydziane

Składniki potrzebne do przygotowania omletu:

  • 1/2 puszki kukurydzy
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • marchewka,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sproszkowane curry,
  • zmielona kolendra,
  • sól.

Cebulę kroimy na drobno, czosnek rozgniatamy, a marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Do miski wrzucamy przygotowane składniki wraz z kukurydzą. Kolejno wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz wbijamy jajka. Składniki mieszamy. Placki z kukurydzy doprawiamy solą, curry i kolendrą.

Na patelni rozgrzewamy olej. Placki z kukurydzą smażymy z obu stron.

Placki marchewkowo-kukurydziane możemy podawać na talerzu przyozdobionym liśćmi sałaty. Smacznego! :)

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Naleśniki z owocami
Ten przepis na naleśniki z owocami można przyrządzić w bardzo szybki sposób za pomocą tzw. crepe mak...
Gratin - chrupiąca zapiekanka z cukinii lub bakłażana
Przepis na tyle był polecany, jak i sprawdzony, że nie sposób było przejść obok niego obojętnie ;) D...
Pasta z białej fasoli
Przepis fasolowy - tym razem rolę główną zagra jednak chyba nie dość jeszcze popularna, a bogata ocz...
Kotlety z tofu i marchewki z pesto szpinakowym
Tofu to chyba jeden z najbardziej znanych przysmaków zarówno wśród wegan, jak i wegetarian. Przepis ...
Spaghetti ze szpinakiem
Przepis pochodzi z gazety "Tygodnik Podhalański". Został w niej opublikowany 12 lat temu...
Ciasto czekoladowe z oliwą i rozmarynem
Zmodyfikowany przepis z książki Good to the grain Kim Boyce czekoladowe ciasto. Składniki na czek...

Komentarzy: 4

  • avatar
    Agi:

    Placuszki fantastyczne. Dodałam świeżej bazylii :) Pycha

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    izba:

    fenomenalne, robią furorę wśród mięsożernych! z bułeczką, rzodkiewką, keczupem i majonezem smakują jak wspaniały hamburger! czad!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Ewa:

    Z koleżanką zrobiłyśmy trochę inną wersje. Nie miałyśmy jajek więc żeby mąka się kleiła dodałyśmy wodę z kukurydzy. Prócz tego dodałyśmy natkę pietruszki i koperek i przyprawiłyśmy solą, pieprzem i ziołami. Taka wersja dla ubogich :) Wyszła bardzo smaczne.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    SickF:

    Super placuchy, pożywne i mega-łatwe w przygotowaniu…ja dodaję jeszcze czerwoną fasolkę z puchy i przygotowuję sos pieczarkowy. Palce lizaać:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.