Zwegowani » Dania główne, Dania smażone

Placki kukurydziane


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 4
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (11 głosów)
Loading ... Loading ...

Placki kukurydziane – smaczna i łatwa do zrobienia potrawa, do której z chęcią się wraca.

Placki kukurydziane

Placki kukurydziane

Składniki potrzebne do przygotowania omletu:

  • 1/2 puszki kukurydzy
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • marchewka,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sproszkowane curry,
  • zmielona kolendra,
  • sól.

Cebulę kroimy na drobno, czosnek rozgniatamy, a marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Do miski wrzucamy przygotowane składniki wraz z kukurydzą. Kolejno wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz wbijamy jajka. Składniki mieszamy. Placki z kukurydzy doprawiamy solą, curry i kolendrą.

Na patelni rozgrzewamy olej. Placki z kukurydzą smażymy z obu stron.

Placki marchewkowo-kukurydziane możemy podawać na talerzu przyozdobionym liśćmi sałaty. Smacznego! :)

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Sos musztardowy z warzywami i jabłkiem
Sos musztardowy z warzywami i jabłkiem na zimno to łatwa w przygotowaniu przystawka, która wyśmienic...
Sałatka z soczewicy
Podaje przepis na pyszną i zdrową sałatkę z soczewicą w roli głównej ;) Składniki na sałatk...
Placki dyniowo-serowe
Przepis na placki z dyni. Składniki na placki dyniowo-serowe: 250 g miąższu surowej dyn...
Zapiekana cukinia lub bakłażan
Szybki sposób na zapiekaną cukinię (ten zapis przepis można zastosować także dla bakłażana). Skła...
Gołąbki z czerwoną fasolą i sosem baszamelowym
Przepis na gołąbki - w wersji z czerwoną fasolką. Składniki na gołąbki z czerwoną fasolą (na ...
Gofry dyniowe z bananem i granatem
Przepis na jesienne gofry z dyni! Składniki na gofry dyniowe: 3 łyżki mąki pełnoz...

Komentarzy: 4

  • avatar
    Agi:

    Placuszki fantastyczne. Dodałam świeżej bazylii :) Pycha

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    izba:

    fenomenalne, robią furorę wśród mięsożernych! z bułeczką, rzodkiewką, keczupem i majonezem smakują jak wspaniały hamburger! czad!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Ewa:

    Z koleżanką zrobiłyśmy trochę inną wersje. Nie miałyśmy jajek więc żeby mąka się kleiła dodałyśmy wodę z kukurydzy. Prócz tego dodałyśmy natkę pietruszki i koperek i przyprawiłyśmy solą, pieprzem i ziołami. Taka wersja dla ubogich :) Wyszła bardzo smaczne.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    SickF:

    Super placuchy, pożywne i mega-łatwe w przygotowaniu…ja dodaję jeszcze czerwoną fasolkę z puchy i przygotowuję sos pieczarkowy. Palce lizaać:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.