5335 Views |  Like

Placki dyniowo-serowe

Przepis na placki z dyni.

Placki dyniowo-serowe

Placki dyniowo-serowe

Składniki na placki dyniowo-serowe:

  • 250 g miąższu surowej dyni (bez skóry i pestek),
  • 60 – 100 g sera koziego lub sera camembert lub fety,
  • sól morska,
  • 2 jajka,
  • mąka ziemniaczana, około 3 pełnych łyżek,
  • oliwa extra vergine lub oliwa.

Przygotowanie:

Dynię zetrzeć a tarce o małych oczkach, włożyć do miski, dodać żółtka i drobno posiekany lub rozdrobniony ser, doprawić solą. Białka ubić na pianę, dodać do dyni razem z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć łyżką.

Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy (użyłam extra vergine), nakładać nieduże porcje masy, rozpłaszczać łyżką i smażyć placki na umiarkowanym ogniu przez około minutę z każdej strony lub do czasu aż będą ładnie zrumienione i nie będą już surowe w środku. Jeśli placki będą za mało zwięzłe (zależy to między innymi od soczystości dyni i użytego sera), można dodać więcej mąki ziemniaczanej.

Smacznego :) Polecam przepyszne :)