Przepis na placki z dyni.
Składniki na placki dyniowo-serowe:
- 250 g miąższu surowej dyni (bez skóry i pestek),
- 60 – 100 g sera koziego lub sera camembert lub fety,
- sól morska,
- 2 jajka,
- mąka ziemniaczana, około 3 pełnych łyżek,
- oliwa extra vergine lub oliwa.
Przygotowanie:
Dynię zetrzeć a tarce o małych oczkach, włożyć do miski, dodać żółtka i drobno posiekany lub rozdrobniony ser, doprawić solą. Białka ubić na pianę, dodać do dyni razem z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć łyżką.
Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy (użyłam extra vergine), nakładać nieduże porcje masy, rozpłaszczać łyżką i smażyć placki na umiarkowanym ogniu przez około minutę z każdej strony lub do czasu aż będą ładnie zrumienione i nie będą już surowe w środku. Jeśli placki będą za mało zwięzłe (zależy to między innymi od soczystości dyni i użytego sera), można dodać więcej mąki ziemniaczanej.
Smacznego Polecam przepyszne
Comments
1 Responses to “Placki dyniowo-serowe”