19191 Views |  Like

Placek z warzywami

Składniki:

Placek z warzywami

Placek z warzywami

  • 2 garście szpinaku,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2 dymki ze szczypiorem,
  • pół pora (biała część),
  • ząbek czosnku,
  • mała czerwona papryka,
  • szklanka mąki,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1/2 szklanki wody gazowanej,
  • 1 jajko (dowolnie),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka sody,
  • tymianek,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz.

Zaczęłam od podsmażenia pokrojonego ząbka czosnku na oliwie. Potem dodałam pokrojoną w plasterki dymkę, następnie por i seler naciowy, pokrojone w plasterki. Następnie paprykę rozdrobniłam na kostkę, podsmażyłam i na koniec włożyłam posiekany szpinak. Najpierw smażyłam kilka minut dodając przyprawy (oprócz soli), potem wlałam nieco wody i przykryłam pokrywką, żeby się poddusiło. Szpinak na szczęście nie ściemniał. Gdy wszystko było miękkie, posoliłam i wystudziłam.

Do przestudzonych warzyw dodałam olej i wodę gazowaną. Na tym etapie można dodać jajko – ja robiłam wersję wegańską, więc nie dodałam. Następnie wsypałam mąkę z proszkiem i sodą, mieszając energicznie widelcem. Wlałam ciasto do odpowiedniego naczynia, natłuszczonego i wstawiłam do kuchenki mikrofalowej – na 4 min na 450 W, potem na 12 min na 600 W.

Kto nie jest oswojony z kuchenka mikrofalową, może upiec placek w piekarniku – 20-30 min na 180° C.

I gotowe! Smacznego!
Dobry na ciepło i na zimno. A najlepszy okazał się przysmażony na grillu!