Składniki:
- 2 garście szpinaku,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 2 dymki ze szczypiorem,
- pół pora (biała część),
- ząbek czosnku,
- mała czerwona papryka,
- szklanka mąki,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1/2 szklanki wody gazowanej,
- 1 jajko (dowolnie),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- płaska łyżeczka sody,
- tymianek,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz.
Zaczęłam od podsmażenia pokrojonego ząbka czosnku na oliwie. Potem dodałam pokrojoną w plasterki dymkę, następnie por i seler naciowy, pokrojone w plasterki. Następnie paprykę rozdrobniłam na kostkę, podsmażyłam i na koniec włożyłam posiekany szpinak. Najpierw smażyłam kilka minut dodając przyprawy (oprócz soli), potem wlałam nieco wody i przykryłam pokrywką, żeby się poddusiło. Szpinak na szczęście nie ściemniał. Gdy wszystko było miękkie, posoliłam i wystudziłam.
Do przestudzonych warzyw dodałam olej i wodę gazowaną. Na tym etapie można dodać jajko – ja robiłam wersję wegańską, więc nie dodałam. Następnie wsypałam mąkę z proszkiem i sodą, mieszając energicznie widelcem. Wlałam ciasto do odpowiedniego naczynia, natłuszczonego i wstawiłam do kuchenki mikrofalowej – na 4 min na 450 W, potem na 12 min na 600 W.
Kto nie jest oswojony z kuchenka mikrofalową, może upiec placek w piekarniku – 20-30 min na 180° C.
I gotowe! Smacznego!
Dobry na ciepło i na zimno. A najlepszy okazał się przysmażony na grillu!
Comments
8 Responses to “Placek z warzywami”