- Przepisy wegetariańskie – wegetarianizm | Zwegowani.pl - http://zwegowani.pl -

Placek po węgiersku

Przepis na bardzo sycące placki ziemniaczane po węgiersku – tradycyjne… polskie danie. Placek węgierski to połączenie placków ziemniaczanych rodem z Litwy oraz węgierskiego gulaszu. Mix dania pojawił się niegdyś w Polsce i dotąd cieszy nasze podniebienia. Jak powiadają, Polak potrafi

Placek po węgiersku

Do przygotowania placka po węgiersku wykorzystaliśmy crepe maker, który znacznie przyspieszył czas oczekiwania. Zwolennikom tego rozwiązania polecamy dodanie ok. 4 łyżek oliwy do ciasta ziemniaczanego.

Przepis na 4 porcje.

Składniki na placek ziemniaczany po węgiersku

Składniki na sos (gulasz) do placków po węgiersku

Ziemniaki i cebule obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Nie odsączamy wody z ziemniaków, ale mieszamy ją z pozostałymi składnikami: startymi cebulami, jajkami i mąką. Po połączeniu wszystkich elementów dodajemy oregano i raz jeszcze mieszamy. Placki ziemniaczane smażymy na grubo z obu stron na crepe makerze lub na rozgrzanej patelni.

Dobór składników w sosie zależy od naszej inwencji. Brokuły dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. W osobnym garnku przygotowujemy sos.

Pieczarki kroimy w plastry, cebulę siekamy, a czosnek wyciskamy. Paprykę czerwoną i paprykę chili kroimy drobno i dodajemy do reszty składników na gulasz wegetariański. Na koniec do warzyw dodajemy kukurydzę. Całość przyprawiamy i podsmażamy na patelni stale mieszając. Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy je go ciepłego sosu pomidorowego.

Usmażony na złoty kolor placek po węgiersku podajemy polane sosem pomidorowym z warzywami.