2858 Views |  Like

Placek po węgiersku

Przepis na bardzo sycące placki ziemniaczane po węgiersku – tradycyjne… polskie danie. Placek węgierski to połączenie placków ziemniaczanych rodem z Litwy oraz węgierskiego gulaszu. Mix dania pojawił się niegdyś w Polsce i dotąd cieszy nasze podniebienia. Jak powiadają, Polak potrafi :)

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Do przygotowania placka po węgiersku wykorzystaliśmy crepe maker, który znacznie przyspieszył czas oczekiwania. Zwolennikom tego rozwiązania polecamy dodanie ok. 4 łyżek oliwy do ciasta ziemniaczanego.

Przepis na 4 porcje.

Składniki na placek ziemniaczany po węgiersku

  • 10 średnich ziemniaków,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 cebule (może być także szalotka),
  • 2 jajka,
  • oregano,
  • przyprawa do dań z ziemniaków,
  • 4 łyżki oliwy do oliwek (opcjonalnie).

Składniki na sos (gulasz) do placków po węgiersku

  • sos pomidorowy (np. z torebki),
  • brokuły,
  • 4 pieczarki,
  • pół czerwonej papryki,
  • parę łyżek kukurydzy z puszki,
  • pół cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • papryczka chili (papryka pepperoni),
  • oregano,
  • bazylia,
  • słodka papryka mielona.

Ziemniaki i cebule obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Nie odsączamy wody z ziemniaków, ale mieszamy ją z pozostałymi składnikami: startymi cebulami, jajkami i mąką. Po połączeniu wszystkich elementów dodajemy oregano i raz jeszcze mieszamy. Placki ziemniaczane smażymy na grubo z obu stron na crepe makerze lub na rozgrzanej patelni.

Dobór składników w sosie zależy od naszej inwencji. Brokuły dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. W osobnym garnku przygotowujemy sos.

Pieczarki kroimy w plastry, cebulę siekamy, a czosnek wyciskamy. Paprykę czerwoną i paprykę chili kroimy drobno i dodajemy do reszty składników na gulasz wegetariański. Na koniec do warzyw dodajemy kukurydzę. Całość przyprawiamy i podsmażamy na patelni stale mieszając. Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy je go ciepłego sosu pomidorowego.

Usmażony na złoty kolor placek po węgiersku podajemy polane sosem pomidorowym z warzywami.