Zwegowani » Dania główne, Dania smażone

Placek po węgiersku


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 15
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (12 głosów)
Loading ... Loading ...

Przepis na bardzo sycące placki ziemniaczane po węgiersku – tradycyjne… polskie danie. Placek węgierski to połączenie placków ziemniaczanych rodem z Litwy oraz węgierskiego gulaszu. Mix dania pojawił się niegdyś w Polsce i dotąd cieszy nasze podniebienia. Jak powiadają, Polak potrafi :)

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Do przygotowania placka po węgiersku wykorzystaliśmy crepe maker, który znacznie przyspieszył czas oczekiwania. Zwolennikom tego rozwiązania polecamy dodanie ok. 4 łyżek oliwy do ciasta ziemniaczanego.

Przepis na 4 porcje.

Składniki na placek ziemniaczany po węgiersku

  • 10 średnich ziemniaków,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 cebule (może być także szalotka),
  • 2 jajka,
  • oregano,
  • przyprawa do dań z ziemniaków,
  • 4 łyżki oliwy do oliwek (opcjonalnie).

Składniki na sos (gulasz) do placków po węgiersku

  • sos pomidorowy (np. z torebki),
  • brokuły,
  • 4 pieczarki,
  • pół czerwonej papryki,
  • parę łyżek kukurydzy z puszki,
  • pół cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • papryczka chili (papryka pepperoni),
  • oregano,
  • bazylia,
  • słodka papryka mielona.

Ziemniaki i cebule obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Nie odsączamy wody z ziemniaków, ale mieszamy ją z pozostałymi składnikami: startymi cebulami, jajkami i mąką. Po połączeniu wszystkich elementów dodajemy oregano i raz jeszcze mieszamy. Placki ziemniaczane smażymy na grubo z obu stron na crepe makerze lub na rozgrzanej patelni.

Dobór składników w sosie zależy od naszej inwencji. Brokuły dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. W osobnym garnku przygotowujemy sos.

Pieczarki kroimy w plastry, cebulę siekamy, a czosnek wyciskamy. Paprykę czerwoną i paprykę chili kroimy drobno i dodajemy do reszty składników na gulasz wegetariański. Na koniec do warzyw dodajemy kukurydzę. Całość przyprawiamy i podsmażamy na patelni stale mieszając. Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy je go ciepłego sosu pomidorowego.

Usmażony na złoty kolor placek po węgiersku podajemy polane sosem pomidorowym z warzywami.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Zupa krem z dyni
Odwiedzając warzywniak nie da się nie zauważyć, że sezon na dynię trwa na dobre. Toteż dostępne na s...
Kofta z tofu
Chrupiąca skórka i delikatny środek to tylko niektóre zalety indyjskiego dania, kofty. Czy próbowali...
Pierogi ruskie zapiekane z serem, czosnkiem i bazylią
Bardzo, bardzo polecam ten przepis, bo przyrządzone w ten sposób pierogi są jeszcze lepsze :) ...
Muffinki orkiszowo-ryżowe
Przepis na babeczki ryżowe z jabłkami i jagodami. Przepis na muffiny orkiszowo-ryżowe (12 szt...
Zupa z czerwonej soczewicy
Prosty przepis na zupę z soczewicy - w 40 min. Składniki na zupę w soczewicy: 1,5 szk...
Omlet "cottage"
Przepis na omlet z pieczarkami i wiejskim twarożkiem - w sam raz na śniadanie. Czas wykonania...

Komentarzy: 15

  • avatar
    asieja:

    wygląda pysznie
    tata go zachwala, bo gdzieś jadł
    ale w domu go nigdy nie przygotowywaliśmy,
    chyba czas spróbowac :-)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Majana:

    Jestem taaaaaaka głodna! A placek wygląda tak pysznie!:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    andzia-35:

    ale pyszności…jeszcze z moimi ulubionymi brokułami…mniam mniam:)))

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    aloszka:

    To wygląda mega smacznie:) chyba będę musiała przezwyciężyć swoją niechęć do tarki:P

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Joanna:

    Bardzo smaczne. Naprawdę smakowało mojej mamie i ciotce, które nie są pro wege, co, muszę przyznać, naprawdę mnie ucieszyło. I, najważniejsze, nie wyszło na to, że wegetarianizm to tylko nudna kuchnia.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    ola:

    mniam

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    pyszne :) Alosza służę maszyną do ścierania ziemniaków, wpadaj :P

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    anna:

    super nic dodac nic ujac

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Dorota:

    Jak by dodać z 3 łyżki fasoli czerwonej z puszki, już byłoby ok,zamiast kukurudzy,żadnych brokułów, same pieczarki, pomidory, cebula czosnek, papryka, słodka suszona najbardziej, liść lubczyku,zamist soli.. pieprz i chili, jest pychotka, żadnych kapustnych, to nie ta liga:)Możecie popróbować tego i tego plecam, bo nic nie dobrego tu nie ma:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    ziuta:

    nic nadzwyczajnego

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Sara:

    mój TŻ mi na obiadek przygotował:)ze wszystkimi składnikami z przepisu, nic bym nie odjęła:) pychota!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    ptyychu:

    najlepsze!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    W którym momencie dodajemy przyprawę do dań z ziemniakow? i co z oliwą z oliwek?

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    badrzo dobre

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Megumi:

    Polskie danie- placek po Węgiersku………….
    Gdzie w polskiej kuchni jest coś takiego jak placek po węgiersku????
    Brokuły kompletnie nie pasują do pomidorów… No, ale jak kto uważa… Jak dla mnie trochę mdłe…

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 1

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.