Placek oliwkowy… o smaku pomidorowym? W tym placku bazę dla ciasta stanowią zielone oliwki, natomiast jego wierzch jest w dużej mierze pokryty koncentratem pomidorowym. Jesteście ciekawi tego smaku? Zapraszamy do wypróbowania prostego przepisu i degustacji pysznego, delikatnego, lekkiego placka z oliwkami.
Składniki:
- 100 g wypestkowanych zielonych oliwek,
- 0,5 szklanki przecieru pomidorowego,
- 80 g mąki kukurydzianej,
- 200 ml śmietanki,
- 4 jajka.
- 4 łyżki oliwy,
- tymianek,
- sól, pieprz.
W wysmarowanej masłem formy od tarty wyłożyć pokrojone na pół oliwki. Jajka ubijamy trzepaczką w osobnej misce i wciąż ubijając powoli dodajemy mąkę i kolejno: śmietankę, oliwę i przecier. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
Oliwki zalewamy ciastem. Placek oliwkowy wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210° C. Pieczemy ok. 20-30 minut aż ciasto się zarumieni.
Comments
7 Responses to “Placek oliwkowy”