4670 Views |  Like

Placek oliwkowy

Placek oliwkowy… o smaku pomidorowym? W tym placku bazę dla ciasta stanowią zielone oliwki, natomiast jego wierzch jest w dużej mierze pokryty koncentratem pomidorowym. Jesteście ciekawi tego smaku? Zapraszamy do wypróbowania prostego przepisu i degustacji pysznego, delikatnego, lekkiego placka z oliwkami.

Placek oliwkowy

Placek oliwkowy

Składniki:

  • 100 g wypestkowanych zielonych oliwek,
  • 0,5 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 80 g mąki kukurydzianej,
  • 200 ml śmietanki,
  • 4 jajka.
  • 4 łyżki oliwy,
  • tymianek,
  • sól, pieprz.

W wysmarowanej masłem formy od tarty wyłożyć pokrojone na pół oliwki. Jajka ubijamy trzepaczką w osobnej misce i wciąż ubijając powoli dodajemy mąkę i kolejno: śmietankę, oliwę i przecier. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.

Oliwki zalewamy ciastem. Placek oliwkowy wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210° C. Pieczemy ok. 20-30 minut aż ciasto się zarumieni.