Przepyszna wersja „włoskiego specjału”
Przepis na pizzę ziemniaczaną!
Składniki na ciasto na pizzę:
- ½ szklanki mąki pszennej,
- ok. 600 g ugotowanych ziemniaków,
- 2 jajka,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz.
Składniki na nadzienie do pizzy (farsz):
- pieczarki,
- cebula,
- ser żółty (do woli!).
Składniki na sos do pizzy:
- puszka pomidorów bez skóry,
- 3-4 ząbki czosnku,
- bazylia, oregano,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek.
Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Dodać jajka, sól, pieprz, gałkę, wymieszać z mąką, szybko wyrobić. Wyłożyć równą warstwą do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, a następnie cienko posmarować olejem.
Pieczarki umyć, osączyć, drobno pokroić, odparować na patelni (będą ładne jasne) i podsmażyć na maśle z cebulą.
Przygotować sos pomidorowy – na lekko rozgrzaną oliwę wycisnąć czosnek, podsmażyć (ok. 30-40 sekund) do czasu aż zacznie ładnie pachnieć (UWAGA: zbyt przysmażony czosnek staje się gorzki). Dodać pomidory, zioła i przyprawy. Gotować na małym ogniu (aż rozpadną się pomidory).
Ciasto ziemniaczane wyłożone w blaszce posmarować sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, nałożyć pieczarki z cebulką, poprószyć startym żółtym serem, oregano i wstawić z powrotem do rozgrzanego piekarnika na kolejne 15 min. Pizzę z ziemniaków podawać gorącą.
Comments
4 Responses to “Pizza ziemniaczana”