5964 Views |  Like

Pizza ziemniaczana

Przepyszna wersja „włoskiego specjału”

Przepis na pizzę ziemniaczaną!

Dodaj zdjęcie!

Składniki na ciasto na pizzę:

  • ½ szklanki mąki pszennej,
  • ok. 600 g ugotowanych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz.

Składniki na nadzienie do pizzy (farsz):

  • pieczarki,
  • cebula,
  • ser żółty (do woli!).

Składniki na sos do pizzy:

  • puszka pomidorów bez skóry,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • bazylia, oregano,
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Dodać jajka, sól, pieprz, gałkę, wymieszać z mąką, szybko wyrobić. Wyłożyć równą warstwą do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, a następnie cienko posmarować olejem.

Pieczarki umyć, osączyć, drobno pokroić, odparować na patelni (będą ładne jasne) i podsmażyć na maśle z cebulą.

Przygotować sos pomidorowy – na lekko rozgrzaną oliwę wycisnąć czosnek, podsmażyć (ok. 30-40 sekund) do czasu aż zacznie ładnie pachnieć (UWAGA: zbyt przysmażony czosnek staje się gorzki). Dodać pomidory, zioła i przyprawy. Gotować na małym ogniu (aż rozpadną się pomidory).

Ciasto ziemniaczane  wyłożone w blaszce posmarować sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, nałożyć pieczarki z cebulką, poprószyć startym żółtym serem, oregano i wstawić z powrotem do rozgrzanego piekarnika na kolejne 15 min. Pizzę z ziemniaków podawać gorącą.