Pizza ekspresowa to propozycja nie tylko dla leniwych, ale i dla smakoszy bardziej ceniących sobie degustację od przygotowań w kuchni:) Przepis na pizzę jest prosty, bowiem jest to pizza… bez ciasta:) Pizza powstała na bazie chleba tostowego, omija prace związane z wyrabianiem ciasta. Gorąco polecamy pizzę z grzanek
Składniki:
- 8 kromek pszennego chleba tostowego,
- 220 g pieczarek,
- duży pomidor,
- mała cebula,
- 3 ząbki czosnku (opcjonalnie),
- 0,25 puszki kukurydzy (opcjonalnie),
- kilka plastrów sera żółtego lub ser topiony,
- tymianek,
- oregano,
- bazylia,
- sól, pieprz.
Cebulę szatkujemy, przekładamy do patelni i smażymy. Gdy cebula nabierze złotego koloru, dodajemy sprasowane ząbki czosnku z drobno pokrojonymi pieczarkami i podgrzewamy aż zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wysmarowaną olejem, prostokątną formę do ciasta wykładamy kromkami chleba tostowego – jedną obok drugiej. Pieczarki z cebulą i czosnkiem układamy na chlebie. Całość przykrywamy paroma plastrami pomidora i kukurydzą. Dodajemy oregano i bazylię. Na wierzchu pizzy układamy plastry sera żółtego lub pokrojony w paski serek topiony (np. trójkąty o smaku kremowym). Oprószamy tymiankiem i delikatnie skrapiamy mała ilością oleju.
Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 180° C piekarnika. Trzymamy ok. 15 minut, aż spód się zarumieni, a ser stopnieje. Pizzę można przyrządzić z dowolnymi dodatkami i serwować całościowo jako danie głównie. Pojedyncze grzanki nadają się również na znakomitą przystawkę.
„Pizzę w 5 minut”:) możemy podać z sosem pomidorowym lub sosem czosnkowym tzatziki.
Polecamy także pozostałe przepisy na pizze.
Comments
8 Responses to “Pizza z chleba tostowego”