5452 Views |  Like

Pizza cebulowa z porem

Ta propozycja na pizzę składa się z mniejszej ilości składników, ale danie jest równie pyszne:) Do przyrządzenia przepisu przyda się specjalna miska, w której ciasto drożdżowe na pizzę, włożone do wody, urośnie w bardzo szybkim tempie.

Pizza cebulowa z porem

Pizza cebulowa z porem

Składniki potrzebne do ciasta na pizzę :

  • 300 g mąki
  • 20 g drożdży,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka cukru.

Składniki potrzebne do przyrządzenia farszu do pizzy:

  • 500 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 3 pory,
  • puszka kukurydzy,
  • pół zielonej papryki,
  • puszka koncentratu pomidorowego,
  • 100 g sera,
  • zioła prowansalskie,
  • sól, pieprz.

(Aby przygotować pizzę na dużą blachę – jak na zdjęciu – wszystkie składniki, do ciasta i do farszu, należy podwoić.)

Obieramy pieczarki. Pory i cebule kroimy. Składniki dusimy.

Odmierzoną ilość wody podgrzewamy w osobnym garnku. Odstawiamy na chwilę, by ostygła. Do letniej wody dodajemy pokruszone drożdże, cukier i odrobinę mąki. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe na pizzę dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy czekając aż ciasto urośnie.

Do miski wlewamy oliwę, mąkę i masę drożdżową. Dodajemy zioła prowansalskie. Składniki mieszamy. Zamykamy miskę, wypuszczając z niej powietrze i umieszczamy ją w zlewie zalanym ciepłą wodą. Gdy wieczko odskoczy, otwieramy miskę i mieszamy ciasto. Wkładamy je raz jeszcze do wody, ponownie czekając aż wieczko odskoczy.

Wyrośnięte ciasto na pizzę rozkładamy równomiernie na blasze wyłożonej pergaminem. Wierzch polewamy przecierem pomidorowym, a następnie podduszonymi warzywami. Na por, cebule i pieczarki sypiemy kukurydzę i pokrojoną paprykę. Farsz do pizzy doprawiamy. Ostatnią warstwę pokrywamy startym serem.

Pizzę cebulową pieczemy od 40 minut do godziny w piekarniku rozgrzanym do 180° C.