Ta propozycja na pizzę składa się z mniejszej ilości składników, ale danie jest równie pyszne:) Do przyrządzenia przepisu przyda się specjalna miska, w której ciasto drożdżowe na pizzę, włożone do wody, urośnie w bardzo szybkim tempie.
Składniki potrzebne do ciasta na pizzę :
- 300 g mąki
- 20 g drożdży,
- 3/4 szklanki wody,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka cukru.
Składniki potrzebne do przyrządzenia farszu do pizzy:
- 500 g pieczarek,
- 2 cebule,
- 3 pory,
- puszka kukurydzy,
- pół zielonej papryki,
- puszka koncentratu pomidorowego,
- 100 g sera,
- zioła prowansalskie,
- sól, pieprz.
(Aby przygotować pizzę na dużą blachę – jak na zdjęciu – wszystkie składniki, do ciasta i do farszu, należy podwoić.)
Obieramy pieczarki. Pory i cebule kroimy. Składniki dusimy.
Odmierzoną ilość wody podgrzewamy w osobnym garnku. Odstawiamy na chwilę, by ostygła. Do letniej wody dodajemy pokruszone drożdże, cukier i odrobinę mąki. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe na pizzę dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy czekając aż ciasto urośnie.
Do miski wlewamy oliwę, mąkę i masę drożdżową. Dodajemy zioła prowansalskie. Składniki mieszamy. Zamykamy miskę, wypuszczając z niej powietrze i umieszczamy ją w zlewie zalanym ciepłą wodą. Gdy wieczko odskoczy, otwieramy miskę i mieszamy ciasto. Wkładamy je raz jeszcze do wody, ponownie czekając aż wieczko odskoczy.
Wyrośnięte ciasto na pizzę rozkładamy równomiernie na blasze wyłożonej pergaminem. Wierzch polewamy przecierem pomidorowym, a następnie podduszonymi warzywami. Na por, cebule i pieczarki sypiemy kukurydzę i pokrojoną paprykę. Farsz do pizzy doprawiamy. Ostatnią warstwę pokrywamy startym serem.
Pizzę cebulową pieczemy od 40 minut do godziny w piekarniku rozgrzanym do 180° C.
Comments
1 Responses to “Pizza cebulowa z porem”