16380 Views |  Like

Pilaw z cukinią i orzechami

Ta orientalna, turecka i indyjska potrawa, to przede wszystkim ryż z dużą ilością wariantów. Pilaw smakuje doskonale zarówno w wersji mocno warzywnej, jak i lekko słodkiej – np. z rodzynkami i jabłkiem. Zanim więc na dobre zasmakujecie w potrawach wschodnich, spróbujcie przygotowanej propozycji – cynamonowego pilawu z warzywami i orzechami.

Pilaw z cukinią i orzechami

Pilaw z cukinią i orzechami

Składniki na pilaw z cukinią i orzechami

  • 1 szklanka ryżu (najlepiej długoziarnistego),
  • cukinia,
  • cebula,
  • kilka orzeszków ziemnych (arachidowych) lub piniowych,
  • 2 łyżki płatków migdałów,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 4 goździki,
  • szafran,
  • kurkuma,
  • cynamon,
  • sól, pieprz.

Szafran namaczamy w 2 łyżkach przygotowanego wcześniej, niewystudzonego wywaru warzywnego.

W tym czasie poszatkowaną cebulę smażymy na maśle wraz z suchymi przyprawami (bez cynamonu). Opłukany i odsączony ryż oraz pasemka cukinii (wykrojone obieraczką) dodajemy do reszty składników na patelni. Całość smażymy mieszając.

Po paru minutach dodajemy szafran. Smażone składniki przekładamy do rondelka i zalewamy wywarem warzywnym. Pilaw gotujemy ok. 20 minut pod przykryciem ciągle mieszając, by nic nie przywarło.

Do miękkiego i ugotowanego ryżu dodajemy uprażone (bez tłuszczu) orzeszki ziemne lub piniowe. Pilaw wegetariański podajemy oprószony cynamonem i posypujemy płatkami migdałów.