Ta orientalna, turecka i indyjska potrawa, to przede wszystkim ryż z dużą ilością wariantów. Pilaw smakuje doskonale zarówno w wersji mocno warzywnej, jak i lekko słodkiej – np. z rodzynkami i jabłkiem. Zanim więc na dobre zasmakujecie w potrawach wschodnich, spróbujcie przygotowanej propozycji – cynamonowego pilawu z warzywami i orzechami.
Składniki na pilaw z cukinią i orzechami
- 1 szklanka ryżu (najlepiej długoziarnistego),
- cukinia,
- cebula,
- kilka orzeszków ziemnych (arachidowych) lub piniowych,
- 2 łyżki płatków migdałów,
- 2 łyżki masła,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 4 goździki,
- szafran,
- kurkuma,
- cynamon,
- sól, pieprz.
Szafran namaczamy w 2 łyżkach przygotowanego wcześniej, niewystudzonego wywaru warzywnego.
W tym czasie poszatkowaną cebulę smażymy na maśle wraz z suchymi przyprawami (bez cynamonu). Opłukany i odsączony ryż oraz pasemka cukinii (wykrojone obieraczką) dodajemy do reszty składników na patelni. Całość smażymy mieszając.
Po paru minutach dodajemy szafran. Smażone składniki przekładamy do rondelka i zalewamy wywarem warzywnym. Pilaw gotujemy ok. 20 minut pod przykryciem ciągle mieszając, by nic nie przywarło.
Do miękkiego i ugotowanego ryżu dodajemy uprażone (bez tłuszczu) orzeszki ziemne lub piniowe. Pilaw wegetariański podajemy oprószony cynamonem i posypujemy płatkami migdałów.
Comments
7 Responses to “Pilaw z cukinią i orzechami”