Zwegowani » Dania gotowane, Dania główne, Dania wigilijne, Przepisy na pierogi

Pierogi ze szpinakiem


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 3
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (8 głosów)
Loading...Loading...

Pierożki ze szpinakiem można wykorzystać jako uszka do czerwonego barszczu.

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Składniki potrzebne do ciasta na pierogi:

  • 400 g mąki,
  • żółtko,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • sól.

Składniki na farsz do pierogów ze szpinakiem:

  • 300 g szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • gałka muszkatowa.

Ciasto na pierogi wyrabiamy podobnie jak w przypadku pierogów ruskich. Rozpraszamy mąkę na stolnicy i formujemy w niej dołek. Do środka wlewamy żółtko. Solimy. Wyrabiamy ciasto co jakiś czas dolewając do mąki ciepłej wody. Gładkie ciasto odkładamy na bok.

Szpinak, potrzebny na farsz do pierogów, smażymy. Zdejmujemy szpinak z patelni i dodajemy sprasowany czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie polewamy odrobiną soku z cytryny. Całość mieszamy.

Rozwałkowujemy ciasto na cienkie. Formą do pierogów lub szklanką kroimy okręgi. Nadziewamy je farszem dokładnie sklejamy wzdłuż. Uszka gotujemy przez chwilę na małym ogniu. Gotowe zjadamy jako osobne danie lub dodatek do czerwonego barszczu.

Jako składnika farszu do pierogów ze szpinakiem możemy użyć także orzechów włoskich.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Szparagi z grilla z dipem paprykowym
Warzywa z grilla są nie tylko niezwykle smaczną i chrupiącą (szczególnie główki!) przekąską, ale prz...
Sałatka orzechowa z marchewką i winogronami
Kolejna propozycja na błyskawiczną, słodką i orzeźwiającą warzywno-owocową sałatkę. Składniki d...
Babeczki marchewkowe z cynamonem
Muffinki dla wielbicieli marchewkowych wypieków. Babeczki marchewkowe można przygotować na pyszny de...
Chlebek z rabarbarem i orzechami
Lekko razowy, puszysty i nie za słodki. Pyszny z gęstym jogurtem naturalnym i konfiturą albo miodem....
Orkiszowy strudel z kozim serem, żurawiną i orzechami włoskimi
Propozycja świąteczny obiad. Doskonale nada się też na inne odświętne okazje i przyjęcia. Ciasto na ...
Spaghetti ze szpinakiem
Przepis pochodzi z gazety "Tygodnik Podhalański". Został w niej opublikowany 12 lat temu...

Komentarzy: 3

  • avatar
    Magda:

    Świetny przepis :) pierogi wyszły pyszne. Do farszu dodałam trochę białego sera i cebuli :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anette:

    Pierogi to nasz polska duma. Jednak ich przygotowanie jest dosc czasochłonne. Na szczęście w Polsce powstaje coraz więcej pierogarni. Może kiedys bedą na równi dostępne z barami typu fast food.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Alicja:

    Ja robię pierogi ze szpinakiem z tofu lub z fetą (pół na pół). Mi bardzo smakują. Są lekkie i pożywne.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.