Zwegowani » Dania gotowane, Dania główne, Dania wigilijne, Przepisy na pierogi

Pierogi ze szpinakiem


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 3
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (8 głosów)
Loading ... Loading ...

Pierożki ze szpinakiem można wykorzystać jako uszka do czerwonego barszczu.

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Składniki potrzebne do ciasta na pierogi:

  • 400 g mąki,
  • żółtko,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • sól.

Składniki na farsz do pierogów ze szpinakiem:

  • 300 g szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • gałka muszkatowa.

Ciasto na pierogi wyrabiamy podobnie jak w przypadku pierogów ruskich. Rozpraszamy mąkę na stolnicy i formujemy w niej dołek. Do środka wlewamy żółtko. Solimy. Wyrabiamy ciasto co jakiś czas dolewając do mąki ciepłej wody. Gładkie ciasto odkładamy na bok.

Szpinak, potrzebny na farsz do pierogów, smażymy. Zdejmujemy szpinak z patelni i dodajemy sprasowany czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie polewamy odrobiną soku z cytryny. Całość mieszamy.

Rozwałkowujemy ciasto na cienkie. Formą do pierogów lub szklanką kroimy okręgi. Nadziewamy je farszem dokładnie sklejamy wzdłuż. Uszka gotujemy przez chwilę na małym ogniu. Gotowe zjadamy jako osobne danie lub dodatek do czerwonego barszczu.

Jako składnika farszu do pierogów ze szpinakiem możemy użyć także orzechów włoskich.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Wiosenne kanapki
Kolorowe kanapki możemy serwować nie tylko znak nadchodzącej wiosny. Większość produktów dostępna ...
Sałatka orzechowa z marchewką i winogronami
Kolejna propozycja na błyskawiczną, słodką i orzeźwiającą warzywno-owocową sałatkę. Składniki d...
Dip czosnkowy
Przepis na super dip czosnkowy. Składniki dip czosnkowy (ilość składników zależy od indywidualnych ...
Kotlety sojowe w orientalnym stylu
Kotlety sojowe nie muszą być nudne, kluczem do sukcesu jest właściwa marynata. Dzisiaj proponuję odr...
Sernik wegański (RAW)
Orzech nerkowca jest bogatym źródłem tłuszczów roślinnych, potasu, wapnia, magnezu, fosforu, niacyny...
Kotlety sojowo-ziemniaczane z serem fetą i sosem pomidorowym
Przepis na sojowe kotlety wegetariańskie. Jeśli ktoś nie chce, może zastosować przepis bez fety, też...

Komentarzy: 3

  • avatar
    Magda:

    Świetny przepis :) pierogi wyszły pyszne. Do farszu dodałam trochę białego sera i cebuli :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anette:

    Pierogi to nasz polska duma. Jednak ich przygotowanie jest dosc czasochłonne. Na szczęście w Polsce powstaje coraz więcej pierogarni. Może kiedys bedą na równi dostępne z barami typu fast food.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Alicja:

    Ja robię pierogi ze szpinakiem z tofu lub z fetą (pół na pół). Mi bardzo smakują. Są lekkie i pożywne.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.