2750 Views |  Like

Pierogi ze szpinakiem

Pierożki ze szpinakiem można wykorzystać jako uszka do czerwonego barszczu.

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Składniki potrzebne do ciasta na pierogi:

  • 400 g mąki,
  • żółtko,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • sól.

Składniki na farsz do pierogów ze szpinakiem:

  • 300 g szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • gałka muszkatowa.

Ciasto na pierogi wyrabiamy podobnie jak w przypadku pierogów ruskich. Rozpraszamy mąkę na stolnicy i formujemy w niej dołek. Do środka wlewamy żółtko. Solimy. Wyrabiamy ciasto co jakiś czas dolewając do mąki ciepłej wody. Gładkie ciasto odkładamy na bok.

Szpinak, potrzebny na farsz do pierogów, smażymy. Zdejmujemy szpinak z patelni i dodajemy sprasowany czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie polewamy odrobiną soku z cytryny. Całość mieszamy.

Rozwałkowujemy ciasto na cienkie. Formą do pierogów lub szklanką kroimy okręgi. Nadziewamy je farszem dokładnie sklejamy wzdłuż. Uszka gotujemy przez chwilę na małym ogniu. Gotowe zjadamy jako osobne danie lub dodatek do czerwonego barszczu.

Jako składnika farszu do pierogów ze szpinakiem możemy użyć także orzechów włoskich.