- Przepisy wegetariańskie – wegetarianizm | Zwegowani.pl - http://zwegowani.pl -

Pierogi z soczewicą

Pierogi z pastą z soczewicy czerwonej po ugotowaniu mają lekko słonawy smak. Dlatego do przygotowania tego przepisu na pierogi przyda się curry i kolendra lub ostra papryka.

Pierogi z soczewicą

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta na pierogi

Składniki na farsz do pierogów z soczewicą

Kostkę bulionu warzywnego rozpuszczamy w 400 ml wody. Do gotującego, gotowego się wywaru warzywnego dodajemy czerwoną soczewicę. Trzymamy na ogniu tak długo aż z soczewicy pozostanie gęsta i lepka masa.

W tym czasie możemy zając się przygotowaniem ciasta na pierogi. Z wysypanej na stolnicy macę formujemy dołek, do którego wbijamy żółtko. Lepimy ciasto wlewając co jakiś czas niewielką ilość ciepłej wody. Ciasto do pierogów rozwałkowujemy, ale nie na zupełnie cienkie.

Na patelni smażymy czosnek na maśle. Dodajemy curry i kolendrę. Ugotowaną pastę z soczewicy polewamy podsmażonym masłem. Przygotowany farsz do pierogów nakładamy na wykrojone szklanką ciasto i lepimy.

Gotujemy parę minut. Gorące pierogi z soczewicą podajemy ze stopionym na nich masłem.

Pozostałą pastę z soczewicy możemy użyć do przygotowania kanapek.