Zwegowani » Dania gotowane, Dania wigilijne, Potrawy z soczewicy, Przepisy na pierogi

Pierogi z soczewicą


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 3
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (11 głosów)
Loading...Loading...

Pierogi z pastą z soczewicy czerwonej po ugotowaniu mają lekko słonawy smak. Dlatego do przygotowania tego przepisu na pierogi przyda się curry i kolendra lub ostra papryka.

Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta na pierogi

  • 400 g mąki,
  • żółtko,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • sól.

Składniki na farsz do pierogów z soczewicą

  • bulion warzywny,
  • pół szklanki czerwonej soczewicy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g masła,
  • curry,
  • kolendra.

Kostkę bulionu warzywnego rozpuszczamy w 400 ml wody. Do gotującego, gotowego się wywaru warzywnego dodajemy czerwoną soczewicę. Trzymamy na ogniu tak długo aż z soczewicy pozostanie gęsta i lepka masa.

W tym czasie możemy zając się przygotowaniem ciasta na pierogi. Z wysypanej na stolnicy macę formujemy dołek, do którego wbijamy żółtko. Lepimy ciasto wlewając co jakiś czas niewielką ilość ciepłej wody. Ciasto do pierogów rozwałkowujemy, ale nie na zupełnie cienkie.

Na patelni smażymy czosnek na maśle. Dodajemy curry i kolendrę. Ugotowaną pastę z soczewicy polewamy podsmażonym masłem. Przygotowany farsz do pierogów nakładamy na wykrojone szklanką ciasto i lepimy.

Gotujemy parę minut. Gorące pierogi z soczewicą podajemy ze stopionym na nich masłem.

Pozostałą pastę z soczewicy możemy użyć do przygotowania kanapek.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Kremowa zupa migdałowa z brokułami
Zupa, choć serowa, zachowuje wyraźnie orzechowym, migdałowy smak. Do tego ciekawe, kolorowe dodatki ...
Tortilla na szybko
Przepis na błyskawicznie przygotowywaną tortillę! Składniki na wegetariańską tortillę na szyb...
Czerwony ryż z quinoa i nie tylko
Przepis na danie z ryżem i komosą ryżową (kwinoą). Składniki na czerwony ryż z quinoa (4-6 po...
Tarta z cukinią
Przepis na tartę z ciasta francuskiego. Składniki: ciasto francuskie - 1 opakowanie, ...
Ciasto daktylowe z pysznym sosem
Ciasto daktylowe można upiec jak muffinki, w indywidualnych foremkach (nadadzą się także ramekiny)...
Zielone kluski leniwe
Przepis na kluski leniwe w zielonej wersji :) Składniki na zielone kluski leniwe: 200 g twa...

Komentarzy: 3

  • avatar
    CherrySakura:

    yhm…spróbuję zrobić, ale czym można zastąpić masło?

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Zwegowani:

    Już odpowiadamy :) czosnek możemy zawsze podsmażyć na oliwie z oliwek. zawsze skutecznie zastepuje masło :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    kuchareczka:

    ooooch, kocham soczewicę, nie przepadam za pierogami. Jak to pogodzić? Wyjem farsz? Tak kusi :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.