Zwegowani » Dania gotowane, Dania wigilijne, Potrawy z soczewicy, Przepisy na pierogi

Pierogi z soczewicą


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 3
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (11 głosów)
Loading...Loading...

Pierogi z pastą z soczewicy czerwonej po ugotowaniu mają lekko słonawy smak. Dlatego do przygotowania tego przepisu na pierogi przyda się curry i kolendra lub ostra papryka.

Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta na pierogi

  • 400 g mąki,
  • żółtko,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • sól.

Składniki na farsz do pierogów z soczewicą

  • bulion warzywny,
  • pół szklanki czerwonej soczewicy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g masła,
  • curry,
  • kolendra.

Kostkę bulionu warzywnego rozpuszczamy w 400 ml wody. Do gotującego, gotowego się wywaru warzywnego dodajemy czerwoną soczewicę. Trzymamy na ogniu tak długo aż z soczewicy pozostanie gęsta i lepka masa.

W tym czasie możemy zając się przygotowaniem ciasta na pierogi. Z wysypanej na stolnicy macę formujemy dołek, do którego wbijamy żółtko. Lepimy ciasto wlewając co jakiś czas niewielką ilość ciepłej wody. Ciasto do pierogów rozwałkowujemy, ale nie na zupełnie cienkie.

Na patelni smażymy czosnek na maśle. Dodajemy curry i kolendrę. Ugotowaną pastę z soczewicy polewamy podsmażonym masłem. Przygotowany farsz do pierogów nakładamy na wykrojone szklanką ciasto i lepimy.

Gotujemy parę minut. Gorące pierogi z soczewicą podajemy ze stopionym na nich masłem.

Pozostałą pastę z soczewicy możemy użyć do przygotowania kanapek.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Naleśniki z owocami
Ten przepis na naleśniki z owocami można przyrządzić w bardzo szybki sposób za pomocą tzw. crepe mak...
Placki z gotowanych ziemniaków i kapusty z surówką z cebuli
Danie proste i przyjemne, czyli kolejna wariacja ziemniaczana, tym razem w formie placków z białej k...
Naleśniki z cieciorką i serem
Do przygotowania farszu do naleśników można użyć różnych warzyw strączkowych (m.i n. "modnego&q...
Owsiane gofry
Przepis na gofry z płatków owsianych pochodzi z książki 366 delicious ways to cook rice, beans and g...
Bakłażan w sosie słodko-kwaśnym
Przepis z książki „Kuchnia wegetariańska” autorstwa Jenny Stacey (bardzo polecam tę publikację :)) ...
Ogórkowy chłodnik z wegańskim jogurtem
  Polecamy Chłodnik na "wegańskim" jogurcie. Składniki na chłodnik z og...

Komentarzy: 3

  • avatar
    CherrySakura:

    yhm…spróbuję zrobić, ale czym można zastąpić masło?

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Zwegowani:

    Już odpowiadamy :) czosnek możemy zawsze podsmażyć na oliwie z oliwek. zawsze skutecznie zastepuje masło :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    kuchareczka:

    ooooch, kocham soczewicę, nie przepadam za pierogami. Jak to pogodzić? Wyjem farsz? Tak kusi :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.