Zwegowani » Dania gotowane, Dania wigilijne, Potrawy z soczewicy, Przepisy na pierogi

Pierogi z soczewicą


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 3
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (11 głosów)
Loading...Loading...

Pierogi z pastą z soczewicy czerwonej po ugotowaniu mają lekko słonawy smak. Dlatego do przygotowania tego przepisu na pierogi przyda się curry i kolendra lub ostra papryka.

Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta na pierogi

  • 400 g mąki,
  • żółtko,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • sól.

Składniki na farsz do pierogów z soczewicą

  • bulion warzywny,
  • pół szklanki czerwonej soczewicy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g masła,
  • curry,
  • kolendra.

Kostkę bulionu warzywnego rozpuszczamy w 400 ml wody. Do gotującego, gotowego się wywaru warzywnego dodajemy czerwoną soczewicę. Trzymamy na ogniu tak długo aż z soczewicy pozostanie gęsta i lepka masa.

W tym czasie możemy zając się przygotowaniem ciasta na pierogi. Z wysypanej na stolnicy macę formujemy dołek, do którego wbijamy żółtko. Lepimy ciasto wlewając co jakiś czas niewielką ilość ciepłej wody. Ciasto do pierogów rozwałkowujemy, ale nie na zupełnie cienkie.

Na patelni smażymy czosnek na maśle. Dodajemy curry i kolendrę. Ugotowaną pastę z soczewicy polewamy podsmażonym masłem. Przygotowany farsz do pierogów nakładamy na wykrojone szklanką ciasto i lepimy.

Gotujemy parę minut. Gorące pierogi z soczewicą podajemy ze stopionym na nich masłem.

Pozostałą pastę z soczewicy możemy użyć do przygotowania kanapek.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Zupa ziemniaczana z grzankami
Zupa krem z ziemniaków (bo z dodatkiem delikatnego purée) to prawdziwy rarytas. Zwykła-niezwykła kar...
Tarta ze szpinakiem i serem brie
Tarta ze szpinakiem i orzechami arachidowymi. Składniki na tartę ze szpinakiem: paczka szp...
Kotlet sojowy z ryżem i szpinakiem
Przepis na efektownie podany kotlet sojowy. Składniki na kotlety sojowy z ryżem i szpinakiem ...
Zapiekanka z ziemniaków, szpinaku i oscypka
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem. Składniki na zapiekankę z ziemniaków, szpin...
Karpatka
Ciasto znane wszystkim - piekły je nasze mamy, ciocie, babcie... Chrupiące z wierzchu i naładowane k...
Gulasz sojowy na dwa sposoby
Gulasz sojowy w dwóch wariantach: z dodatkiem chili i świeżego oregano podawany na plackach ...

Komentarzy: 3

  • avatar
    CherrySakura:

    yhm…spróbuję zrobić, ale czym można zastąpić masło?

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Zwegowani:

    Już odpowiadamy :) czosnek możemy zawsze podsmażyć na oliwie z oliwek. zawsze skutecznie zastepuje masło :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    kuchareczka:

    ooooch, kocham soczewicę, nie przepadam za pierogami. Jak to pogodzić? Wyjem farsz? Tak kusi :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.