5353 Views |  Like

Pierogi z kaszą gryczaną

Przepis na pierogi dla miłośników kaszy gryczanej i brokułów.

Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną

Składniki na pierogi z kaszą gryczaną

  • 1/4 szklanki kaszy gryczanej,
  • parę różyczek brokułów,
  • 400 g mąki,
  • żółtko,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • sól, pieprz.

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie przez 10-15 minut.

Ciasto na pierogi wyrabiamy podobnie, jak w przepisie na pierogi ruskie. Do uformowanego z mąki dołku wbijamy żółtko i solimy. Ugniatamy ciasto dolewając co jakiś czas wodę.

Gotowe ciasta rozwałkowujemy i wykrajmy formy szklanką. Do każdej formy dodajemy odpowiednią ilość ugotowanej przyprawionej kaszy gryczanej.

Pierogi gotujemy przez parę minut na małym ogniu. Podajemy same lub z ugotowanymi brokułami. Brokuły ugotowane do miękkości lub ser czy cebula mogą też, obok kaszy gryczanej, stanowić składnik farszu do pierogów.