43665 Views |  4

Pierogi z kaszą gryczaną, pieczarkami i grzybami

Pierogi z kaszą gryczaną, pieczarkami i grzybami

Pierogi z kaszą gryczaną, pieczarkami i grzybami

Przepis na pierogi z grzybami.

Składniki na pierogi z kaszą gryczaną, pieczarkami i suszonymi grzybami:

Ciasto na pierogi (na ok. 20 pierogów):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka gorącej wody,
  • płaska łyżeczka soli.

Farsz do pierogów:

  • torebka kaszy gryczanej,
  • 300 g pieczarek,
  • garść suszonych grzybów,
  • 1 nieduża cebula,
  • kasza manna,
  • olej,
  • sól i pieprz.

 

Przygotowanie:

Grzyby należy moczyć przez noc, a następnie ugotować (przez ok. 30 min).

Przygotowujemy ciasto i farsz na pierogi.

Do mąki dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie gotujemy kaszę, cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Pieczarki trzemy na tarce i dodajemy do cebuli, smażymy przez ok. 20-30 minut. Ugotowane grzyby drobno kroimy lub mielimy (pieczarki też można zmielić, ale lepiej zostawić w większych częściach) i dodajemy do pieczarek. Dodajemy również ugotowaną kaszę gryczaną oraz łyżkę lub więcej kaszy manny tak, aby masa lekko się lepiła. Wszystko mieszamy ręką, ugniatając. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto wałkujemy, podsypujemy mąką w miarę potrzeby, szklanką wykrawamy kółeczka i lepimy pierogi.

Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy od momentu wypłynięcia jeszcze przez 3 minuty.