Przepis na pierogi z grzybami.
Składniki na pierogi z kaszą gryczaną, pieczarkami i suszonymi grzybami:
Ciasto na pierogi (na ok. 20 pierogów):
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- szklanka gorącej wody,
- płaska łyżeczka soli.
Farsz do pierogów:
- torebka kaszy gryczanej,
- 300 g pieczarek,
- garść suszonych grzybów,
- 1 nieduża cebula,
- kasza manna,
- olej,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Grzyby należy moczyć przez noc, a następnie ugotować (przez ok. 30 min).
Przygotowujemy ciasto i farsz na pierogi.
Do mąki dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie gotujemy kaszę, cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Pieczarki trzemy na tarce i dodajemy do cebuli, smażymy przez ok. 20-30 minut. Ugotowane grzyby drobno kroimy lub mielimy (pieczarki też można zmielić, ale lepiej zostawić w większych częściach) i dodajemy do pieczarek. Dodajemy również ugotowaną kaszę gryczaną oraz łyżkę lub więcej kaszy manny tak, aby masa lekko się lepiła. Wszystko mieszamy ręką, ugniatając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto wałkujemy, podsypujemy mąką w miarę potrzeby, szklanką wykrawamy kółeczka i lepimy pierogi.
Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy od momentu wypłynięcia jeszcze przez 3 minuty.
Comments
1 Responses to “Pierogi z kaszą gryczaną, pieczarkami i grzybami”