6626 Views |  Like

Pierogi z dynią

Przepis na pierogi w wersji jesiennej :)

Pierogi z dynią

Pierogi z dynią

Składniki na pierogi z dynią:

  • 400 g mąki,
  • olej,
  • 300 g dyni,
  • 1 cebula,
  • 100 g twarogu,
  • imbir,
  • orzechy włoskie,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka,
  • łyżka masła.

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości (ja dynię gotowałam na parze). Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 2 łyżki oliwy-wyrabiamy ciasto dolewając do niego ciepłą wodę. Gotowe ciasto wałkujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółka.

Na patelni roztapiamy masło i smażymy cebulę (do miękkości). Do miseczki wkładamy twarożek, pół łyżeczki startego imbiru, wcześniej ugotowaną dynię, którą rozdrabniamy widelcem, i usmażoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Farsz dokładnie mieszamy i możemy zacząć robić pierogi.

Pierogi gotujemy w posolonej wodzie z łyżką oliwy do czasu ich wypłynięcia. Podajemy z orzechami włoskimi.

Smacznego!