Przepis na pierogi w wersji jesiennej
Składniki na pierogi z dynią:
- 400 g mąki,
- olej,
- 300 g dyni,
- 1 cebula,
- 100 g twarogu,
- imbir,
- orzechy włoskie,
- sól, pieprz,
- słodka papryka,
- łyżka masła.
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości (ja dynię gotowałam na parze). Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 2 łyżki oliwy-wyrabiamy ciasto dolewając do niego ciepłą wodę. Gotowe ciasto wałkujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółka.
Na patelni roztapiamy masło i smażymy cebulę (do miękkości). Do miseczki wkładamy twarożek, pół łyżeczki startego imbiru, wcześniej ugotowaną dynię, którą rozdrabniamy widelcem, i usmażoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Farsz dokładnie mieszamy i możemy zacząć robić pierogi.
Pierogi gotujemy w posolonej wodzie z łyżką oliwy do czasu ich wypłynięcia. Podajemy z orzechami włoskimi.
Smacznego!
Comments
1 Responses to “Pierogi z dynią”