5163 Views |  Like

Pierogi z bobem

Ten przepis sprawi, że bób na długo zagości w domowym menu, bowiem – jeśli tylko zasmakuje degustującym – dużą liczba wegetariańskich pierogów, które będą jego efektem, można będzie zamrozić i w każdej chwili sięgnąć po nie znowu. A warto, szczególnie, gdy z porcji wynika ok. 40 zielonych pierożków:)

Pierogi z bobem

Pierogi z bobem

Składniki na ciasto na pierogi z bobem

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1-2 łyżeczki oliwy,
  • ok. pół szklanki zimnej, przegotowanej wody.

Składniki na farsz z bobu

  • 500 g bobu,
  • cebula,
  • kostka bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz.

Bób myjemy i gotujemy do miękkości (ok. 10-20 minut) we wrzątku z kostką warzywną. Ostudzamy i mielimy blenderem lub ucieramy kulą. Posiekaną cebulę podsmażamy i dodajemy do bobu. Doprawiamy.

Mąkę przesiewamy na stolnicy. Dolewamy wody i oliwę – tak, aby ciasto nabrało gęstej, lepkiej konsystencji. Na rozwałkowanym cieście szklanką kroimy krążki na pierogi. Na każdy nakładamy łyżeczkę farszu z bobu. Gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie.

Do pierogów z bobu możemy także dodać ziarna kukurydzy lub czosnek.

Polecamy także inne przepisy na pierogi wegetariańskie.