Ten przepis sprawi, że bób na długo zagości w domowym menu, bowiem – jeśli tylko zasmakuje degustującym – dużą liczba wegetariańskich pierogów, które będą jego efektem, można będzie zamrozić i w każdej chwili sięgnąć po nie znowu. A warto, szczególnie, gdy z porcji wynika ok. 40 zielonych pierożków
Składniki na ciasto na pierogi z bobem
- 500 g mąki pszennej,
- 1-2 łyżeczki oliwy,
- ok. pół szklanki zimnej, przegotowanej wody.
Składniki na farsz z bobu
- 500 g bobu,
- cebula,
- kostka bulionu warzywnego,
- sól, pieprz.
Bób myjemy i gotujemy do miękkości (ok. 10-20 minut) we wrzątku z kostką warzywną. Ostudzamy i mielimy blenderem lub ucieramy kulą. Posiekaną cebulę podsmażamy i dodajemy do bobu. Doprawiamy.
Mąkę przesiewamy na stolnicy. Dolewamy wody i oliwę – tak, aby ciasto nabrało gęstej, lepkiej konsystencji. Na rozwałkowanym cieście szklanką kroimy krążki na pierogi. Na każdy nakładamy łyżeczkę farszu z bobu. Gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie.
Do pierogów z bobu możemy także dodać ziarna kukurydzy lub czosnek.
Polecamy także inne przepisy na pierogi wegetariańskie.
Comments
11 Responses to “Pierogi z bobem”