Pierogów nie powinno zabraknąć nie tylko na wigilijnym stole, ale i w codziennym menu.
Składniki na ciasto na pierogi ruskie
- 400 g mąki,
- żółtko,
- pół szklanki ciepłej wody,
- sól.
Składniki na farsz do pierogów ruskich
- 3 ziemniaki,
- pół kostki twarogu półtłustego (100 g),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz.
Zabieramy się za przygotowanie ciasta na pierogi. Mąkę przesiewamy na stolnicę i formujemy w jej środku dołek. Wbijamy żółtko i solimy je. Z mąki ugniatamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Gdy ciasto jest już gładkie i elastyczne, możemy je na chwilę odłożyć, by rozpocząć przygotowania do przyrządzenia farszu do pierogów ruskich.
Ziemniaki obieramy i kroimy na małe części. Wrzucamy do wody. Cebulę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy. Odkładamy na chwilę, by wystygła.
Wyjmujemy ugotowane ziemniaki. Praską zgniatamy ziemniaki i mieszamy je z cebulą i zgniecionym czosnkiem. Doprawiamy.
Rozwałkowujemy ciasto. Farsz nakładamy na wycięty szklanką fragment ciasta. Dokładnie zaklejamy boki. Pierogi ruskie wrzucamy do wody i gotujemy. Wyjmujemy dopiero, gdy ciasto będzie miękkie.
Pierogi ruskie podajemy z cebulą, stopionym masłem lub posypane startym serem.
Comments
6 Responses to “Pierogi ruskie”