21236 Views |  Like

Pierogi ruskie

Pierogów nie powinno zabraknąć nie tylko na wigilijnym stole, ale i w codziennym menu.

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Składniki na ciasto na pierogi ruskie

  • 400 g mąki,
  • żółtko,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • sól.

Składniki na farsz do pierogów ruskich

  • 3 ziemniaki,
  • pół kostki twarogu półtłustego (100 g),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

Zabieramy się za przygotowanie ciasta na pierogi. Mąkę przesiewamy na stolnicę i formujemy w jej środku dołek. Wbijamy żółtko i solimy je. Z mąki ugniatamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Gdy ciasto jest już gładkie i elastyczne, możemy je na chwilę odłożyć, by rozpocząć przygotowania do przyrządzenia farszu do pierogów ruskich.

Ziemniaki obieramy i kroimy na małe części. Wrzucamy do wody. Cebulę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy. Odkładamy na chwilę, by wystygła.

Wyjmujemy ugotowane ziemniaki. Praską zgniatamy ziemniaki i mieszamy je z cebulą i zgniecionym czosnkiem. Doprawiamy.

Rozwałkowujemy ciasto. Farsz nakładamy na wycięty szklanką fragment ciasta. Dokładnie zaklejamy boki. Pierogi ruskie wrzucamy do wody i gotujemy. Wyjmujemy dopiero, gdy ciasto będzie miękkie.

Pierogi ruskie podajemy z cebulą, stopionym masłem lub posypane startym serem.