5691 Views |  1

Pierogi ruskie zapiekane z serem, czosnkiem i bazylią

Bardzo, bardzo polecam ten przepis, bo przyrządzone w ten sposób pierogi są jeszcze lepsze :)

Pierogi ruskie zapiekane z serem czosnkiem i bazylią

Pierogi ruskie zapiekane z serem czosnkiem i bazylią

Składniki na pierogi ruskie zapiekane z serem, czosnkiem i bazylią:

  • pierogi ruskie, samodzielnie zrobione lub kupne (chociaż wiadomo, że samemu zrobione są najlepsze),
  • starty żółty ser (na tarce o małych oczkach),
  • 1/2 ząbki startego czosnku,
  • bazylia, majeranek, sól lub pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Nagrzewamy olej na patelni. Kiedy będzie już dostatecznie rozgrzany, kładziemy pierogi tak, aby zarumieniły się po jednej stronie. Potem przewracamy każdy z osobna i na przypieczoną stronę sypiemy starty ser i czekamy aż się trochę roztopi. Następnie smarujemy każdy pieróg odrobiną czosnku i sypiemy na całość przyprawy wedle gustu. Czekamy aż się jeszcze troszkę podsmaży i gotowe :)