Przepis na pierogi z kaszą gryczaną.
Składniki na pierogi opiekane:
Ciasto na pierogi:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 jaja,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta soli,
- ciepła woda.
Farsz na pierogi:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej,
- ugotowane grzyby,
- cebula,
- olej.
Przygotowujemy farsz.
Cebulę pokrajać w kostkę, podsmażyć, dodać zmielone grzyby. Dodać ugotowaną kaszę gryczaną i całość doprawić do smaku.
Kolej na ciasto:
- Do miski wsypać mąkę, sól dodać jajka i olej.
- Ciasto wyrabiać dodając stopniowo ciepłą wodę.
- Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
- Ciasto rozwałkować jak najcieniej podsypując mąką.
- Wycinać szklanką kółka. Na każdy nakładać porcję farszu i sklejać.
- W garnku zagotować wodę z sola i odrobiną oleju.
- Wrzucać pierogi porcjami na wrzątek i gotować. Przed podaniem pierogi odsmażyć na oleju.
Comments
1 Responses to “Pierogi opiekane (pierogi z kaszą gryczaną)”