7119 Views |  1

Pierogi opiekane (pierogi z kaszą gryczaną)

 

Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną.

Składniki na pierogi opiekane:

Ciasto na pierogi:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • ciepła woda.

Farsz na pierogi:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej,
  • ugotowane grzyby,
  • cebula,
  • olej.

Przygotowujemy farsz.

Cebulę pokrajać w kostkę, podsmażyć, dodać zmielone grzyby. Dodać ugotowaną kaszę gryczaną i całość doprawić do smaku.

Kolej na ciasto:

  1. Do miski wsypać mąkę, sól dodać jajka i olej.
  2. Ciasto wyrabiać dodając stopniowo ciepłą wodę.
  3. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
  4. Ciasto rozwałkować jak najcieniej podsypując mąką.
  5. Wycinać szklanką kółka. Na każdy nakładać porcję farszu i sklejać.
  6. W garnku zagotować wodę z sola i odrobiną oleju.
  7. Wrzucać pierogi porcjami na wrzątek i gotować. Przed podaniem pierogi odsmażyć na oleju.