4995 Views |  Like

Piernikowa choinka

Piernikowa choinka

Piernikowa choinka

Choinka z pierników pięknie prezentuje się na świątecznym stole.

Składniki na piernikową choinkę:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 20 g suchych drożdży,
  • słoik sztucznego miodu (ok. 300 g),
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • opakowanie przyprawy do pierników,
  • 5 łyżek ciepłego mleka sojowego.

Lukier do pierniczków:

  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1-2 łyżeczki gorącej wody.

 

Przygotowanie:

Miód podgrzewamy w garnku wraz z olejem. Mąkę przesiewamy do miski wraz z sodą i przyprawą. Dodajemy suche drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy miód z olejem i 5 łyżek ciepłego mleka sojowego, wyrabiamy ciasto. Posypujemy je mąką i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm, im grubsze, tym lepsze. Wykrawamy pierniczki. Jeżeli robimy choinkę, musimy mieć zestaw gwiazdek ok. 5 różnych rozmiarów, od najmniejszego do największego.

Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, później stwardnieją, więc lepiej jest je przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Przygotowujemy lukier.

Do cukru pudru dodajemy gorącą wodę i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Jeżeli lukier jest za rzadki, dodajemy więcej cukru pudru. Po ostudzeniu bierzemy największą gwiazdkę, nakładamy na nią sporo gęstego lukru i dociskamy mniejszym pierniczkiem, i tak dalej.