Choinka z pierników pięknie prezentuje się na świątecznym stole.
Składniki na piernikową choinkę:
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 20 g suchych drożdży,
- słoik sztucznego miodu (ok. 300 g),
- 1 łyżeczka sody,
- 1/3 szklanki oleju,
- opakowanie przyprawy do pierników,
- 5 łyżek ciepłego mleka sojowego.
Lukier do pierniczków:
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1-2 łyżeczki gorącej wody.
Przygotowanie:
Miód podgrzewamy w garnku wraz z olejem. Mąkę przesiewamy do miski wraz z sodą i przyprawą. Dodajemy suche drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy miód z olejem i 5 łyżek ciepłego mleka sojowego, wyrabiamy ciasto. Posypujemy je mąką i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm, im grubsze, tym lepsze. Wykrawamy pierniczki. Jeżeli robimy choinkę, musimy mieć zestaw gwiazdek ok. 5 różnych rozmiarów, od najmniejszego do największego.
Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, później stwardnieją, więc lepiej jest je przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Przygotowujemy lukier.
Do cukru pudru dodajemy gorącą wodę i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Jeżeli lukier jest za rzadki, dodajemy więcej cukru pudru. Po ostudzeniu bierzemy największą gwiazdkę, nakładamy na nią sporo gęstego lukru i dociskamy mniejszym pierniczkiem, i tak dalej.
Comments
1 Responses to “Piernikowa choinka”