Przepis na bardzo dużą porcję, bardzo smacznego piernika Grażynki
Składniki na piernik z orzechami
- kostka masła lub margaryny,
- 2 szk. cukru,
- 5 ½ szk. mąki,
- 1 ½ szk. miodu,
- 6 jajek,
- 2 szk. wody,
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 3 łyżeczki sody,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 100 g orzechów włoskich,
- 100 g rodzynek.
Miód i kawę rozpuszczamy w wodzie, zostawiamy do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną, a białka ubijamy na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodajemy pozostałe składniki na ciasto (pianę z białek na samym końcu).
Piernik orzechowy pieczemy w temperaturze 180⁰C przez ok 90 minut.
Comments
3 Responses to “Piernik z orzechami”