19896 Views |  Like

Piernik wegański z powidłami

Piernik to ciasto, które łatwo zrobić w wersji wegańskiej, bo potrzebuje zazwyczaj jednego jajka albo nawet wcale. Miód, którego weganie nie jedzą, można zastąpić miodem sztucznym lub melasą. W tym wegańskim cieście powidła śliwkowe nadają mu wilgotności, a dodatek wody gazowanej sprawia, że jest puszysty.

Piernik wegański z powidłami

Piernik wegański z powidłami

Składniki na piernik wegański z powidłami

  • 2 szklanki mąki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • łyżka kakao,
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ szklanki oleju,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczonej w ½ szklanki wody,
  • 2 łyżki sztucznego miodu lub melasy,
  • 3 łyżki powideł śliwkowych,
  • ½ szklanki wody gazowanej.

Kawę rozpuszczalną parzymy razem z przyprawą do pierników, trzymamy kilka minut pod przykryciem, a potem studzimy do temperatury pokojowej. Suche składniki mieszamy w misce. Do miski dodajemy kolejno, mieszając, rozpuszczoną kawę z przyprawą, olej, miód, powidła a na koniec wodę gazowaną.

Wegańskie ciasto wkładamy do natłuszczonej formy o średnicy ok. 25 cm i pieczemy w piekarniku w 180º C ok. 45 minut (do suchego patyczka), lub wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na 400 W na 4 minuty, a potem na 600 W na ok. 12 minut.

Piernik jest dość kruchy, więc wyjmujemy go z formy ostrożnie podważając, a potem jednym zdecydowanym ruchem. Posypujemy cukrem-pudrem, możemy też wegański piernik polukrować lub oblać polewą czekoladową.

Piernik wegański jest bardzo aromatyczny, a powidła śliwkowe nadają mu ciekawy posmak. Smacznego!