Zwegowani » Ciasta desery, Dania wigilijne, Kuchnia wegańska

Piernik wegański z powidłami


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 6
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (4 głosów)
Loading...Loading...

Piernik to ciasto, które łatwo zrobić w wersji wegańskiej, bo potrzebuje zazwyczaj jednego jajka albo nawet wcale. Miód, którego weganie nie jedzą, można zastąpić miodem sztucznym lub melasą. W tym wegańskim cieście powidła śliwkowe nadają mu wilgotności, a dodatek wody gazowanej sprawia, że jest puszysty.

Piernik wegański z powidłami

Piernik wegański z powidłami

Składniki na piernik wegański z powidłami

  • 2 szklanki mąki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • łyżka kakao,
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ szklanki oleju,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczonej w ½ szklanki wody,
  • 2 łyżki sztucznego miodu lub melasy,
  • 3 łyżki powideł śliwkowych,
  • ½ szklanki wody gazowanej.

Kawę rozpuszczalną parzymy razem z przyprawą do pierników, trzymamy kilka minut pod przykryciem, a potem studzimy do temperatury pokojowej. Suche składniki mieszamy w misce. Do miski dodajemy kolejno, mieszając, rozpuszczoną kawę z przyprawą, olej, miód, powidła a na koniec wodę gazowaną.

Wegańskie ciasto wkładamy do natłuszczonej formy o średnicy ok. 25 cm i pieczemy w piekarniku w 180º C ok. 45 minut (do suchego patyczka), lub wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na 400 W na 4 minuty, a potem na 600 W na ok. 12 minut.

Piernik jest dość kruchy, więc wyjmujemy go z formy ostrożnie podważając, a potem jednym zdecydowanym ruchem. Posypujemy cukrem-pudrem, możemy też wegański piernik polukrować lub oblać polewą czekoladową.

Piernik wegański jest bardzo aromatyczny, a powidła śliwkowe nadają mu ciekawy posmak. Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Tiramisu
Wprawdzie tiramisu jest baaardzo słodkie, ale jednak warte grzechu! :) Składniki na tiramisu (p...
Ciasto CUDOK
Przepis na ciasto biszkoptowe przekładane masą kremową i owocami. Składniki na ciasto do cud...
Masło jabłkowe
Smaczny dodatek do wielu wypieków, naleśników, gofrów i racuchów. Doskonały jako mus jabłkowy, któ...
Ciasto czekoladowe z mikrofalówki
Czekoladowa rozkosz bez zapiekania :) Składniki na ciasto czekoladowe z mikrofalówki: 3...
Rodzynkowiec
Przepis na ciasto z biszkoptu z masą budyniową i czekoladową z rodzynkami. Składniki na rodzy...
Domowa nutella
Nieprzesłodzony krem orzechowo-czekoladowy, przygotowany domowym sposobem, zdobędzie podniebienie ...

Komentarzy: 6

  • avatar
    polka:

    Poproszę kawałek :)))
    Ja naprawdę zostanę półwegetarianinem :)))

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    poswix:

    Kawa? Naprawdę? Woda gazowana? To prawdziwie alchemiczna mikstura. Ale musi być pycha… :-)

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

  • avatar
    Miracle:

    Chyba za dużo wody (czy to gazowanej czy to użytej do zaparzania kawy). Ciasto jest za rzadkie.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Grażyna:

    Miracle, gęstość ciasta zależy od rodzaju mąki. Jak za rzadkie, to dodaj jej więcej.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Karolina:

    ciasto „upiekłam” w mikrofali, tak, jak podane jest w przepisie, i niestety, nie wyszło. Musialam podzielić na mniejsze części i wyszły mi z tego placki piernikowe ;) Mimo wszystko jest pyszniutkie.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    loka:

    od 3 lat regularnie kilka razy w roku: Wigilia, Wielkanoc, Urodziny robie ten pyszny piernik, cudowny smak :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.