Piernik to ciasto, które łatwo zrobić w wersji wegańskiej, bo potrzebuje zazwyczaj jednego jajka albo nawet wcale. Miód, którego weganie nie jedzą, można zastąpić miodem sztucznym lub melasą. W tym wegańskim cieście powidła śliwkowe nadają mu wilgotności, a dodatek wody gazowanej sprawia, że jest puszysty.
Składniki na piernik wegański z powidłami
- 2 szklanki mąki,
- 2/3 szklanki cukru,
- łyżka kakao,
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ szklanki oleju,
- 2 łyżki kawy rozpuszczonej w ½ szklanki wody,
- 2 łyżki sztucznego miodu lub melasy,
- 3 łyżki powideł śliwkowych,
- ½ szklanki wody gazowanej.
Kawę rozpuszczalną parzymy razem z przyprawą do pierników, trzymamy kilka minut pod przykryciem, a potem studzimy do temperatury pokojowej. Suche składniki mieszamy w misce. Do miski dodajemy kolejno, mieszając, rozpuszczoną kawę z przyprawą, olej, miód, powidła a na koniec wodę gazowaną.
Wegańskie ciasto wkładamy do natłuszczonej formy o średnicy ok. 25 cm i pieczemy w piekarniku w 180º C ok. 45 minut (do suchego patyczka), lub wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na 400 W na 4 minuty, a potem na 600 W na ok. 12 minut.
Piernik jest dość kruchy, więc wyjmujemy go z formy ostrożnie podważając, a potem jednym zdecydowanym ruchem. Posypujemy cukrem-pudrem, możemy też wegański piernik polukrować lub oblać polewą czekoladową.
Piernik wegański jest bardzo aromatyczny, a powidła śliwkowe nadają mu ciekawy posmak. Smacznego!
Comments
7 Responses to “Piernik wegański z powidłami”