11655 Views |  Like

Pieprzowo-imbirowe brzoskwinie

Brzoskwinie w słodkim, pieprzowo-imbirowym syropie to deser wymyślony całkiem niedawno, ot tak sobie, z chęci podniesienia sobie poziomu cukru w sposób bardziej wyrafinowany i wykwintny niż zwyczajne zjedzenie brzoskwini. Przyznam nieskromnie, że jak zwykle się udało. Wiem, że owoce i pieprz to nie dla wszystkich połączenie oczywiste. Dla mnie jednak pieprzowo-imbirowe brzoskwinie idealnie zaspokajają wybredne kubki smakowe żądne coraz to nowych doznań.

Pieprzowo-imbirowe brzoskwinie

Pieprzowo-imbirowe brzoskwinie

Składniki na pieprzowo-imbirowe brzoskwinie (2 porcje):

  • 2 duże najdojrzalsze i najsłodsze brzoskwinie, jakie tylko można dostać,
  • cukier,
  • 4 plasterki imbiru,
  • świeżo mielony pieprz,
  • borówki amerykańskie i ewentualnie lody waniliowe do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Pokrój brzoskwinie w półksiężyce.
  2. Przygotuj gęsty syrop z odrobiny pieprzu, imbiru, cukru i wody oraz 1/3 brzoskwini dla smaku, które rozgnieć widelce.
  3. Zanim syrop będzie gotowy, około pół minuty przed finałem wrzuć delikatnie resztę brzoskwiń, aby się ugrzały i przeszły smakiem syropu, ale żeby się nie ugotowały.
  4. Deser z brzoskwiniami podawaj posypując jeszcze odrobiną świeżo mielonego pieprzu i przybrany borówkami amerykańskimi i ewentualnie lodami waniliowymi.