19969 Views |  Like

Pieczone ziemniaki z serem feta i sałatą

Pieczone ziemniaki faszerowane warzywami to pysznie prezentująca się i jednocześnie sycąca przekąska. Proporcje wymierzone na przystawkę dla dwóch osób.

Pieczone ziemniaki z serem feta i sałatą

Pieczone ziemniaki z serem feta i sałatą

Składniki:

  • 4 ziemniaki,
  • 100 g fety,
  • pół papryki,
  • sałata lodowa lub zielona,
  • kapusta pekińska,

  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz.

Ziemniaki, pozostawione w mundurkach, dokładnie przemywamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200° C. Zapiekamy ok. pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy farsz serowy do ziemniaków. Drobno pokrojoną paprykę łączymy z fetą. Dodajemy sprasowany czosnek i majonez. Przyprawiamy.

Osobno przygotowujemy sałatę z kapustą. Umyte liście kroimy na małe cząstki. Dodajemy do nich szczypiorek.

Upieczone ziemniaki rozcinamy na pół, ale tak, by połówki nadal się łączyły. Do środka wkładamy przygotowany farsz z serem feta. Wierch posypujemy liśćmi sałaty i kapusty oraz szczypiorkiem.

Do faszerowanych pieczonych ziemniaków można dodać także rzodkiewkę i kukurydzę.