Zwegowani » Dania zapiekane, Przekąski dodatki

Pieczone ziemniaki z serem feta i sałatą


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 2
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (10 głosów)
Loading ... Loading ...

Pieczone ziemniaki faszerowane warzywami to pysznie prezentująca się i jednocześnie sycąca przekąska. Proporcje wymierzone na przystawkę dla dwóch osób.

Pieczone ziemniaki z serem feta i sałatą

Pieczone ziemniaki z serem feta i sałatą

Składniki:

  • 4 ziemniaki,
  • 100 g fety,
  • pół papryki,
  • sałata lodowa lub zielona,
  • kapusta pekińska,

  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz.

Ziemniaki, pozostawione w mundurkach, dokładnie przemywamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200° C. Zapiekamy ok. pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy farsz serowy do ziemniaków. Drobno pokrojoną paprykę łączymy z fetą. Dodajemy sprasowany czosnek i majonez. Przyprawiamy.

Osobno przygotowujemy sałatę z kapustą. Umyte liście kroimy na małe cząstki. Dodajemy do nich szczypiorek.

Upieczone ziemniaki rozcinamy na pół, ale tak, by połówki nadal się łączyły. Do środka wkładamy przygotowany farsz z serem feta. Wierch posypujemy liśćmi sałaty i kapusty oraz szczypiorkiem.

Do faszerowanych pieczonych ziemniaków można dodać także rzodkiewkę i kukurydzę.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Placki z cukinii
Wersja "mokra" placków z cukinii, z dodatkiem szczypiorku, papryki i siemienia lnianego. Z...
Spaghetti z sosem pomidorowo-grzybowym
Sos do spaghetti to ważny komponent potrawy z makaronem. Tym razem prezentujemy pomidorowo-grzybowy ...
Pikantna sałatka z papryki
Ta prosta w przygotowaniu, pikantna potrawa zachwyci nawet rodowitego Meksykanina. Do przyrządzenia ...
Drożdżowy placek cebulowy
Przepis na cebularz z ciasta drożdżowego. Składniki na drożdżowy placek cebulowy (4-6 porcji)...
Majonez z ziemniaka (bez cholesterolu)
Zdrowy, bo bez cholesterolu, mało tego, tani i smaczny - majonez z ziemniaków. Możemy go użyć do k...
Pasztet imbirowy
Przepis na rozgrzewający pasztet z imbirem. Składniki na pasztet imbirowy: 1,5 szkl. czerwo...

Komentarzy: 2

  • avatar
    Justaa:

    własnie zrobilam wyszlo niezle ale zdecydowanie zamiast calych ziemniakow w mundurkach zapieklabym talarki i polozyla na nie sos z fety ktory wyszedl smaczny dodalam rzodkiewke,szczypiorek i troche zblenderowałam:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    aa:

    ja tam jednak preferuje same ziemniaki, najlepiej lekko przypieczona skorka z sola i majonezem

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.