Pierwszy raz pieczone ziemniaki z rozmarynem jadłam kilka lat temu, kiedy wraz z przyjaciółmi spędziliśmy Sylwestra w Sopocie. Ówczesny narzeczony, a teraz już mąż mojej przyjaciółki – Christian – zaserwował nam je na noworoczny obiad. Były przepyszne.
U nas dziś na obiad, oprócz ziemniaków, był też szpinak z mrożoną cytryną i świeży sok warzywno-owocowy. Cały obiad dla 4 osób kosztował ok. 20 zł, co daje 5 zł na osobę. Można więc zjeść tanio, smacznie i przede wszystkim zdrowo
Składniki na pieczone ziemniaki z rozmarynem:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 gałązki świeżego rozmarynu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oleju kukurydzianego /oliwy,
- sól.
Ziemniaki obieramy przed samym pieczeniem. Ważne, by nie obierać ich wcześniej, nie trzymać w wodzie i nie solić, bo puszczą wodę. Zatem obrane ziemniaki kroimy na małe kawałki i wkładamy do miski. Dodajemy pocięte gałązki rozmarynu, wyciśnięty czosnek, olej i sól. Wszystko mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny w 180-200°C.
anka-weganka.blogspot.com
Comments
1 Responses to “Pieczone ziemniaki z rozmarynem”