1750 Views |  Like

Pieczone racuchy z jabłkami light

Przepis na pieczone racuchy z jabłkami light

Pyszne, dietetyczne racuchy – zapiekane z jabłkami.

Pieczone racuchy z jabłkami w wersji light

Pieczone racuchy z jabłkami w wersji light

Składniki na pieczone racuchy z jabłkami

  • 2 jajka – 112 g – 156 kcal
  • płatki owsiane – 100 g – 366 kcal
  • mleko 0,5 % – 30 ml – 11 kcal
  • twaróg chudy 0% – 200 g – 176 kcal
  • 1 małe jabłko – 100 g – 46 kcal
  • proszek do pieczenia (pół łyżeczki)

Całość: 755 kcal
1 sztuka: 108 kcal
Rada: Na racuchy można położyć dżem (np. truskawkowy niskotłuszczowy [w 1 łyżeczce 15 g około 23 kcal] bądź do masy dodać cukier lub posypać gotowe racuchy cukrem pudrem [w 1 łyżeczce 5 g około 11 kcal], ponieważ same w sobie nie są bardzo słodkie).

Przygotowanie

  1. Jabłko pokroić na drobną kostkę.
  2. Wszystkie składniki wrzucić do salaterki i wymieszać najlepiej mikserem.
  3. Nagrzać piekarnik na około 150°C i piec około 30 min aż będą przypieczone.
  4. Na koniec można posypać cukrem pudrem bądź położyć dżem ;). Smacznego!

Czas przygotowania (minut):  60

Typ diety: Wegetariańska

Dieta: Niskotłuszczowa

Liczba porcji: 2

Typ potrawy: obiad