Sezon na pączki ruszył pełną parą. Przepisów na pączki co nie miara, ale ten, jako jeden z niewielu, trochę mniej kaloryczny. Pączki bowiem, jak świeże bułeczki, pochodzą prosto z pieca.
Składniki na pieczone pączki – donaty
- 6 g drożdży,
- 160 ml mleka,
- 500 g mąki,
- 75 g cukru,
- 2 jajka,
- 50 g margaryny,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej.
Mleko lekko podgrzewamy. Oddzielamy 40 ml mleka i wlewamy do miski, do której wsypujemy jeszcze cukier i drożdże. Rozczyn drożdży mieszamy i odstawiamy. Po paru minutach do rozczynu dodajemy resztę ciepłego mleka i masło. Mieszamy.
W osobnej misce przygotowujemy mąkę, sól i startą gałkę muszkatołową. Sypkie składniki mieszamy, a następnie dodajemy roztrzepane jajka oraz mleko z drożdżami i masłem. Wyrabiamy jednolite ciasto na pączki. Miskę pod przykryciem odstawiamy na moment w ciepłe miejsce, by ciasto trochę urosło.
Blat oprószamy mąką. Ciasto na donaty rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Szklanką o dużej średnicy wycinamy koła w cieście, a następnie – w środku – kolejne, mniejsze.
Pączek wykładamy na blasze z pergaminem. Pieczemy w temperaturze 190° C przez 20 minut.
Donaty podajemy posypane cukrem pudrem i cynamonem lub polać masłem.
Comments
5 Responses to “Pieczone pączki – donaty”