Owocowy deser z cynamonem – gruszki polane miodem!
Składniki na pieczone gruszki:
- gruszka,
- cynamon,
- cukier wanilinowy,
- 2 kostki białej czekolady,
- łyżka płynnego miodu,
- pół łyżki soku z cytryny.
Gruszkę dokładnie myjemy, przekrajamy na pół (wzdłuż) i wydrążamy pestki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim gruszki (wydrążoną stroną do góry), posypujemy cynamonem i cukrem wanilinowym. Białą czekoladę kroimy, większe kawałki wkładamy w miejsce gdzie były pestki, mniejszymi posypujemy całą gruszkę.
Zapiekamy w temperaturze 180°C przez 20-25 minut. W tym czasie w kubku mieszamy sok z cytryny z miodem. Upieczoną gruszkę wykładamy na talerz i polewamy sosem cytrynowo-miodowym. Skórka gruszki zmiękcza się i bez problemu można ją zjeść.
Smacznego!
Comments
1 Responses to “Pieczone gruszki”