12253 Views |  1

Pieczeń warzywna

Przepis na pieczeń wegetariańską (mocno warzywną), którą można podawać nie tylko na większe spotkania rodzinne, ale i na co dzień – jako danie główne. U mnie sprawdza się doskonale – zwykle to obowiązkowa potrawa na święta.

Pieczeń warzywna

Pieczeń warzywna

Składniki na pieczeń warzywną:

  • 5-8 pieczarek,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • cebula,
  • 0,25 selera,
  • ok. 0,5-1 szklanki bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz.

Drobno pokrojoną cebulę szklimy na patelni. Pieczarki, marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa dodajemy do zarumienionej cebuli i chwilę podsmażamy dodając sól i pieprz.

Gdy woda, którą puszczą grzyby, wygotuje się, przestajemy dusić warzywa.

Zagęszczamy masę wsypując bułkę tartą i wbijając jajka. Mieszamy i przyprawiamy. Otrzymana masa powinna być „zwartą kulką”.

Masę na pieczeń układamy na kształt rolady. Pasztet owijamy folią i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut. Pieczemy w temp. 180° C.

Polecam także tę samą pieczeń warzywną z dodatkiem soczewicy.

Autor przepisu: jola