Przepis na pieczeń wegetariańską (mocno warzywną), którą można podawać nie tylko na większe spotkania rodzinne, ale i na co dzień – jako danie główne. U mnie sprawdza się doskonale – zwykle to obowiązkowa potrawa na święta.
Składniki na pieczeń warzywną:
- 5-8 pieczarek,
- marchewka,
- pietruszka,
- cebula,
- 0,25 selera,
- ok. 0,5-1 szklanki bułki tartej,
- 2 jajka,
- sól, pieprz.
Drobno pokrojoną cebulę szklimy na patelni. Pieczarki, marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa dodajemy do zarumienionej cebuli i chwilę podsmażamy dodając sól i pieprz.
Gdy woda, którą puszczą grzyby, wygotuje się, przestajemy dusić warzywa.
Zagęszczamy masę wsypując bułkę tartą i wbijając jajka. Mieszamy i przyprawiamy. Otrzymana masa powinna być „zwartą kulką”.
Masę na pieczeń układamy na kształt rolady. Pasztet owijamy folią i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut. Pieczemy w temp. 180° C.
Polecam także tę samą pieczeń warzywną z dodatkiem soczewicy.
Autor przepisu: jola
Comments
13 Responses to “Pieczeń warzywna”