36725 Views |  1

Pieczarkowe zapiekanki

Pieczarkowe zapiekanki

Pieczarkowe zapiekanki

Jesień to oczywiście czas na grzybobranie. Dla tych  z nas, którzy się nie wybiorą po leśne grzyby, proponujemy ” pieczarkowe zapiekanki”. Grzyby są dobrym źródłem białka, błonnika, selenu, potasu i witamin z grupy B (B2, B3, B5). Obiad, kolacja, przystawka…, jedno jest pewne, tak dobrych i odżywczych pieczarek jeszcze nie jedliście. Smakują jakby były zrobione z żółtym serem.

Składniki na zapiekanki z pieczarek:

  • dowolna liczba pieczarek (ok. 10 sztuk),
  • posiekana garść liści szpinaku,
  • 1/2 średniej wielkości papryki czerwonej,
  • 1/2 średniej wielkości papryki zielonej,
  • 1 cebula lub pęczek szczypiorku,
  • 1 szklanka orzechów nerkowców (cashew),
  • woda,
  • płatki drożdżowe,
  • sól, pieprz ziołowy,
  • papryka cayenne,
  • 1 ząbek czosnku.

Warzywa kroimy w drobną kostkę. Orzechy miksujemy w blenderze z płatkami drożdżowymi, wodą, sokiem z cytryny, solą i czosnkiem na kremową masę. Dodajemy do pokrojonych warzyw. Doprawiamy do smaku i nakładamy do pieczarek.

Pieczarki obieramy ze skórek, solimy, układamy na posmarowanej oliwą blaszce i pieczemy w piekarniku ok. 30-40 min. w temp. 180°C (360 F).