Jesień to oczywiście czas na grzybobranie. Dla tych z nas, którzy się nie wybiorą po leśne grzyby, proponujemy ” pieczarkowe zapiekanki”. Grzyby są dobrym źródłem białka, błonnika, selenu, potasu i witamin z grupy B (B2, B3, B5). Obiad, kolacja, przystawka…, jedno jest pewne, tak dobrych i odżywczych pieczarek jeszcze nie jedliście. Smakują jakby były zrobione z żółtym serem.
Składniki na zapiekanki z pieczarek:
- dowolna liczba pieczarek (ok. 10 sztuk),
- posiekana garść liści szpinaku,
- 1/2 średniej wielkości papryki czerwonej,
- 1/2 średniej wielkości papryki zielonej,
- 1 cebula lub pęczek szczypiorku,
- 1 szklanka orzechów nerkowców (cashew),
- woda,
- płatki drożdżowe,
- sól, pieprz ziołowy,
- papryka cayenne,
- 1 ząbek czosnku.
Warzywa kroimy w drobną kostkę. Orzechy miksujemy w blenderze z płatkami drożdżowymi, wodą, sokiem z cytryny, solą i czosnkiem na kremową masę. Dodajemy do pokrojonych warzyw. Doprawiamy do smaku i nakładamy do pieczarek.
Pieczarki obieramy ze skórek, solimy, układamy na posmarowanej oliwą blaszce i pieczemy w piekarniku ok. 30-40 min. w temp. 180°C (360 F).
Comments
3 Responses to “Pieczarkowe zapiekanki”