Pesto świetnie pasuje do spaghetti – sympatyczny skutek uboczny to różowość makaronu 😉 a także do razowego i nie tylko pieczywa. Polecam!
Składniki na pesto z pieczonych buraków:
- 0.5 kg upieczonych i obranych buraków,
- 100 g orzechów laskowych (waga po wyłuskaniu),
- 100 g wędzonego twarogu (do kupienia w większych sklepach),
- 60 ml oleju rzepakowego,
- 1-2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz.
Buraki pieką się, w zależności od wielkości od 45 minut do ponad godziny. Piekę je w żaroodpornym naczyniu, nieobrane, pod przykryciem w 200°C . Gdy są już miękkie, tylko środek oporuje pod patyczkiem, wyłączam piekarnik i zostawiam je, ciągle nakryte aż do wystudzenia. Można je przechowywać kilka dni w lodówce. Często piekę je przy okazji pieczenia innych rzeczy żeby nie marnować energii, nie wydają żadnych zapachów, więc można je piec nawet razem z chlebem
Buraki kroimy w grubą kostkę, twaróg łamiemy. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera lub robota kuchennego i miksujemy dolewając stopniową olej na gładką pastę. Voila, gotowe
Comments
1 Responses to “Pesto z pieczonych buraków”