19055 Views |  Like

Pesto z marchewki z bulgurem i ciecierzycą

Całość jest banalnie prosta, szybka w przygotowaniu, można ją jeść na ciepło albo w formie zimnej sałatki. Świetnie nada się na obiad, kolację, piknik, do pracy, szkoły na drugie śniadanie – po prostu uniwersalne, pyszne danie, naprawdę polecam! :) Do pesto najlepiej użyć pełnoziarnistego bulguru, do kupienia w eko sklepach albo na stoiskach ze zdrową żywnością w supermarketach.

Pesto z marchewki z bulgurem i ciecierzycą

Pesto z marchewki z bulgurem i ciecierzycą

Składniki na pesto z marchewki (na 4-6 porcji):

  • 2 średnie marchewki, ok. 1 szklanki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/4 szklanki pistacji (użyłam nerkowców, świetne będą też włoskie),
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego/oliwy,
  • 1 ćwiartka cytryny.

Składniki na resztę dania – kaszę bulgur z ciecierzycą:

  • 1/2 szklanki bulguru,
  • 3/4 szklanki wrzątku,
  • 1/2 kostki dobrej jakości bulionu warzywnego,
  • 200 g ciecierzycy namoczonej na noc,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1 szalotka, drobno posiekana (pominęłam),
  • 1/4 szklanki suszonych, niesiarkowanych owoców – użyłam moreli, mogą być rodzynki, itp.,
  • 1/2 szklanki liści mięty – użyłam natki pietruszki.

Ciecierzycę gotujemy w świeżej wodzie z sodą, zbierając całą pianę, jaka zbierze się przez pierwsze minuty gotowania. Odcedzamy. Bulgur wsypujemy do miski, we wrzątku rozpuszczamy bulion, zalewamy bulgur, nakrywamy pokrywką lub talerzem, aby zmiękł – na około 30 minut.

Orzechy prażymy na suchej patelni. Marchewkę obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy do blendera z pozostałymi składnikami, miksujemy na w miarę gładką masę. Bulgur dziabiemy widelcem, żeby go trochę spulchnić. Miętę rwiemy na kawałki albo siekamy pietruszkę. Morele kroimy w cienkie paseczki. Wszystkie składniki, za wyjątkiem cytryny, mieszamy ze sobą, dodajemy pesto, mieszamy ponownie.

Przed samym podaniem skrapiamy sokiem z cytryny, zajadamy! :)