21326 Views |  1

Penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dodaj zdjęcie!

Składniki (3 porcje):

  • szpinak 500g (świeży lub mrożony: liście)
  • suszone pomidory 250g
  • makaron penne 500g
  • czosnek 4 ząbki
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa słodka papryka
  • przyprawa ostra papryka
  • sól i pieprz


Makaron penne gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekane drobno ząbki czosnku. Gdy czosnek się zarumieni dodajemy szpinak i suszone pomidory. Smażymy około 10 minut na wolnym ogniu (jeżeli szpinak mrożony to do jego rozmarznięcia i jeszcze około 4 minut). Po tym czasie dodajemy do smaku paprykę sól i pieprz. Przygotowany w ten sposób szpinak z suszonymi pomidorami mieszamy z makronem i podajemy.

Smacznego!