Połączenie pęczaku z suszonymi pomidorami samo w sobie jest boskie 😉 a dodatek wędzonego twarogu i suszonych grzybów oraz kilku innych smakowitych drobiazgów tworzy naprawdę wyśmienite danie. Szczególnie polecam je teraz, późną jesienią, kiedy kasza bardzo dobrze nas rozgrzeje i doda energii.
Składniki na zapiekany pęczak (na 3 duże lub 4 mniejsze porcje):
- 1 szklanka pęczaku zamoczona na noc (można pominąć),
- garść suszonych grzybów połamanych na mniejsze kawałki, namoczonych na noc,
- 1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego w proszku,
- 8-10 dużych suszonych pomidorów,
- kilka łyżek oleju spod pomidorów,
- kostka wędzonego twarogu,
- 1 ząbek czosnku,
- pęczek natki pietruszki,
- 4-5 łyżek śmietany 18%.
Grzyby razem z wodą, w której się moczyły zagotowujemy. Wrzucamy pęczak, gotujemy na małym ogniu do miękkości. Odcedzamy na sicie. Piekarnik nagrzewamy na 210°C. 3-4 naczynia do zapiekania natłuszczamy olejem spod suszonych pomidorów.
Suszone pomidory kroimy w paseczki, natkę pietruszki siekamy. Twaróg kruszymy lub kroimy w kostkę. W misce mieszamy ugotowany pęczak z pomidorami, pietruszką i twarogiem. Dodajemy 2-3 łyżki oleju spod pomidorów, śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Przekładany do foremek do zapiekania, wyrównujemy wierzch. Pęczak pieczemy ok. 15 minut w 210°C, podajemy.
Comments
5 Responses to “Pęczak zapiekany z suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem”