16848 Views |  3

Pasztet z soczewicy z pestkami dyni

Pasztet z soczewicy z pestkami dyni

Pasztet z soczewicy z pestkami dyni

Przepis na pasztet z soczewicy.

Składniki:

  • czerwona soczewica 400 g,
  • marchew 4 duże szt.,
  • cebula 2 szt.,
  • 2 ząbki czosnku,
  • jaja 5 szt.,
  • sól, pieprz, curry, sos sojowy, kurkuma, czerwona papryka, chili,
  • pestki dyni.

Soczewicę należy ugotować w 4 szklankach posolonego wrzątku, na małym ogniu aż wchłonie wodę, zgodnie z przepisem na opakowaniu.

W międzyczasie ścieramy marchew, drobno szatkujemy cebulę i miażdżymy czosnek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, czosnek, po chwili marchew, dusimy na średnim ogniu pod przykryciem (ok. 10 min). Doprawiamy solą, pieprzem, curry, sosem sojowym, kurkumą, chili (liczba przypraw wedle gustu:)).

Warzywa przekładamy do naczynia z odsączoną z wody soczewicą, dodajemy ziarna dyni, dokładnie mieszamy i ostatecznie przyprawiamy. Kiedy masa wystygnie, dodajemy jajka i mieszamy. Przekładamy pasztet do wysmarowanej i posypanej tartą bułką foremki. Pasztet należy włożyć do nagrzanego do temp. 180°C i piec przez 40 min. Można podawać z dipami np. czosnkowym.