Pasztet z marchwi i soczewicy to doskonały, niezwykle smakowity dodatek do kanapki. Marchewkowa pasta przygotowana w formie do ciasta jest bardzo wydajna – starcza na długi czas, nawet, gdy znika w okamgnieniu 😉
Składniki na pasztet z soczewicy i marchewki
- 300 g soczewicy (np. zielonej i czerwonej razem),
- 500 g marchewki,
- 3 ząbki czosnku,
- 6-7 łyżek startego sera żółtego,
- 2 jajka,
- mielony kminek,
- zioła prowansalskie,
- sól, pieprz.
Marchewkę obieramy i gotujemy. Lekko twardą jeszcze wyjmujemy, studzimy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Soczewicę płuczemy w letniej wodzie, zalewamy wrzątkiem i gotujemy (dodając pół łyżki masła) aż będzie miękka.
Marchew łączymy z ugotowaną soczewicą, jajkami, połową porcji startego sera i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Pasztet doprawiamy.
Masę warzywną umieszczamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym lub keksówce. Polewamy resztą stopionego masła i posypujemy końcówką startego sera.
Wegetariański pasztet pieczemy ok. 30 minut w 180° C. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Comments
15 Responses to “Pasztet z soczewicy i marchewki”