24216 Views |  Like

Pasztet z soczewicy i marchewki

Pasztet z marchwi i soczewicy to doskonały, niezwykle smakowity dodatek do kanapki. Marchewkowa pasta przygotowana w formie do ciasta jest bardzo wydajna – starcza na długi czas, nawet, gdy znika w okamgnieniu 😉

Pasztet z soczewicy i marchewki

Pasztet z soczewicy i marchewki

Składniki na pasztet z soczewicy i marchewki

  • 300 g soczewicy (np. zielonej i czerwonej razem),
  • 500 g marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 6-7 łyżek startego sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • mielony kminek,
  • zioła prowansalskie,
  • sól, pieprz.

Marchewkę obieramy i gotujemy. Lekko twardą jeszcze wyjmujemy, studzimy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Soczewicę płuczemy w letniej wodzie, zalewamy wrzątkiem i gotujemy (dodając pół łyżki masła) aż będzie miękka.

Marchew łączymy z ugotowaną soczewicą, jajkami, połową porcji startego sera i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Pasztet doprawiamy.

Masę warzywną umieszczamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym lub keksówce. Polewamy resztą stopionego masła i posypujemy końcówką startego sera.

Wegetariański pasztet pieczemy ok. 30 minut w 180° C. Podajemy na ciepło lub na zimno.