8438 Views |  Like

Pasztet z pestek dyni

Przepis na ten pasztet znalazłem w świątecznym wydaniu magazynu Vege i trochę go urozmaiciłem :). Pestki dyni mają dużo cynku i lecytyny – są zatem dobre na skórę, problemy z prostatą, a także na pracę mózgu. A poza tym bardzo bardzo smaczne :)

Pasztet z pestek dyni

Pasztet z pestek dyni

Składniki na pasztet z pestek dyni

  • duży, gruby por,
  • 1,5 szklanki z pestek dyni,
  • łyżka sezamu,
  • duży seler,
  • 5 kromek żytniego chleba na zakwasie (ewentualnie 1-1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej),
  • bulion warzywny,
  • sól, pieprz ziołowy,
  • zioła prowansalskie,
  • słodka papryka,
  • olej.

Przygotowanie:

Ugotować seler, wystudzić i obrać. Namoczyć chleb w bulionie z kostki (lub wystudzić kaszę jaglaną). Por pokroić, udusić na oleju, dodać zmielone pestki dyni i sezamu, wymieszać.

Przez maszynkę do mielenia przepuścić selera, odciśnięty chleb (lub kaszę), uduszonego pora ze zmielonymi pestkami dyni i sezamu. Dodać sól, słodką paprykę, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie oraz 3 łyżki oleju.

Wyrobić masę. Jeśli jest zbyt sucha, to dodać nieco bulionu z moczenia chleba. Wyłożyć do wysmarowanej olejem formy, piec około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

Otrzymamy doskonale rozsmarowujący się pasztet o cudownym smaku i zapachu.

Bon appetit! :)