Przepis na ten pasztet znalazłem w świątecznym wydaniu magazynu Vege i trochę go urozmaiciłem :). Pestki dyni mają dużo cynku i lecytyny – są zatem dobre na skórę, problemy z prostatą, a także na pracę mózgu. A poza tym bardzo bardzo smaczne
Składniki na pasztet z pestek dyni
- duży, gruby por,
- 1,5 szklanki z pestek dyni,
- łyżka sezamu,
- duży seler,
- 5 kromek żytniego chleba na zakwasie (ewentualnie 1-1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej),
- bulion warzywny,
- sól, pieprz ziołowy,
- zioła prowansalskie,
- słodka papryka,
- olej.
Przygotowanie:
Ugotować seler, wystudzić i obrać. Namoczyć chleb w bulionie z kostki (lub wystudzić kaszę jaglaną). Por pokroić, udusić na oleju, dodać zmielone pestki dyni i sezamu, wymieszać.
Przez maszynkę do mielenia przepuścić selera, odciśnięty chleb (lub kaszę), uduszonego pora ze zmielonymi pestkami dyni i sezamu. Dodać sól, słodką paprykę, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie oraz 3 łyżki oleju.
Wyrobić masę. Jeśli jest zbyt sucha, to dodać nieco bulionu z moczenia chleba. Wyłożyć do wysmarowanej olejem formy, piec około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Otrzymamy doskonale rozsmarowujący się pasztet o cudownym smaku i zapachu.
Bon appetit!
Comments
4 Responses to “Pasztet z pestek dyni”