5683 Views |  Like

Pasztet z fasoli

To domowa wersja świątecznego pasztetu w wersji wegetariańskiej. Skład jest podobny do farszu na wigilijne uszka, tyle, że suszone grzyby zastąpione zostały pieczarkami. Jest dobry zarówno na ciepło, jako danie obiadowe, jak i na zimno, do chleba.

Wegański pasztet z fasoli

Wegański pasztet z fasoli

Składniki:

  • 2 szklanki fasoli,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 duże cebule,
  • jajko (opcjonalnie),
  • olej i oliwa,
  • trochę tartej bułki i sosu sojowego na wierzch,
  • tymianek,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz.

Fasolę moczymy na noc, następnego dnia odlewamy wodę, wlewamy świeżą i gotujemy do miękkości (co najmniej przez godzinę). Solimy, odcedzamy i przecieramy przez sito lub miksujemy. Pieczarki myjemy, kroimy drobno i dusimy do miękkości. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju aż będzie szklista. W misce łączymy przetartą fasolę, odcedzone pieczarki i cebulę wraz z olejem, na którym się smażyła. Doprawiamy przyprawami do smaku. Dodajemy jajko lub w wersji wegańskiej – łyżkę oliwy.

Wegański pasztet z fasoli wkładamy do natłuszczonego naczynia, wierzch posypujemy tartą bułką i skrapiamy sosem sojowym, co da nam apetyczną skorupkę. Wkładamy do kuchenki mikrofalowej na 12-15 min na 700 W lub do piekarnika na 180°C na ok 25 min. Pasztet z fasoli jest gotowy, gdy wierzch się zrumieni i odstaje od boków naczynia.