Dzisiaj zdrowo na pomarańczowo:) Pyszny pasztet z czerwonej soczewicy, która tak naprawdę jest pomarańczowa z równie intensywną w kolorze marchewką. Pasztet można jeść sam, z dodatkami, można na chlebie – jak kto woli. Danie jest oczywiście bezglutenowe.
Soczewica zawiera dużo białka, składników mineralnych jak wapń, żelazo czy fosfor, karoten i witaminy. Ma wysoką zawartość kwasu foliowego, co pomaga w powstawaniu czerwonych krwinek, reguluje też funkcjonowanie układu nerwowego. A przede wszystkim ma niski indeks glikemiczny, więc jest idealna w każdej diecie szczególnie cukrzycowej.Zapraszam zatem do gotowania – to naprawdę nic trudnego
Składniki na pasztet z soczewicy:
- dwie szklanki czerwonej soczewicy,
- 6 marchewek,
- 4 łyżki mąki kukurydzianej,
- odrobina oleju kukurydzianego,
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
- łyżeczka czarnuszki,
- łyżeczka kminku,
- sól,
- opcjonalnie dla wielbicieli przypraw – można dodać po 1 łyżeczce curry i czosnku granulowanego – ja lubię, więc dodałam
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie aż zmieni swój pomarańczowy kolor na żółty i będzie bardzo bardzo miękka. Po ugotowaniu dokładnie ją odcedzamy.
Obrane marchewki musimy zetrzeć na tarce ręcznie lub – by było szybciej – w sprytnym kuchennym urządzeniu do tarcia. Kiedy mamy gotowe marchewki, przygotowujemy patelnię, na którą wlewamy odrobinę oleju kukurydzianego, dodajemy utarte marchewki, sos sojowy, kminek, czarnuszkę i odrobinę soli i dusimy ok 10-15 minut, by przyprawy wydobyły swoje aromaty.
Odcedzoną soczewicę łączymy z podduszoną marchewką i dodajmy mąkę kukurydzianą. Dokładnie wszystko mieszamy, by połączyło się w jedną masę. Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-60 min w 180°C.
Pasztet wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. Gdy pasztet będzie już zimny, wyjmujemy go z foremki (wyjmowanie, kiedy jest ciepły i nie do końca zwarty może sprawić, że się rozpadnie, także uzbrójcie się w cierpliwość i poczekajcie aż wystygnie).
Smacznego !
anka-weganka.blogspot.com